Babalık davası açma süresi belirlendi

Anayasa Mahkemesi, Türk Medeni Kanunu'nun, babalık davası açılması için öngörülen 1 yıllık süre geçtikten sonra, gecikmeyi haklı kılan sebepler varsa, sebebin ortadan kalkmasından başlayarak bir ay içinde dava açılabileceği hükmünü, ''çocuk'' yönünden iptal etti.

Babalık davası açma süresi belirlendi
20 Mart 2012 Salı 18:25 tarihinde eklendi, 1.695 kez okundu.

Akçaabat 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun babalık davasında hak düşürücü sürelere ilişkin 303. maddesinin iptaline karar verilmesi istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurdu. 
    
Yüksek Mahkeme, 303. maddenin dördüncü fıkrasına ilişkin esas incelemesini, ''çocuk'' yönünden sınırlı olarak yaptı. 
    
Heyet, maddenin dördüncü fıkrasındaki, ''Bir yıllık süre geçtikten sonra gecikmeyi haklı kılan sebepler varsa, sebebin ortadan kalkmasından başlayarak bir ay içinde dava açılabilir'' fıkrasının, ''çocuk'' yönünden Anayasa'ya aykırı olduğuna ve iptaline karar verdi. 
    
İptal hükmü, kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasından başlayarak bir yıl sonra yürürlüğe girecek. 
    
Anayasa Mahkemesi, Kanun'un aynı maddesinin ikinci fıkrasındaki, doğumundan sonra hiç kayyım atanmamış çocukların, ergin olduktan sonra en fazla 1 yıl içerisinde babası olduğunu iddia ettiği kişi için babalık davası açabileceğine yönelik düzenlemeyi daha önce iptal etmişti. İptal gerekçesinde, ''Hak düşürücü niteliğinden dolayı itiraz konusu kuralda öngörülen sürenin geçmesinden sonra çocuğun babası ile arasındaki soy bağını kurma olanağını yitirmesi hususu göz önüne alındığında 1 yıllık süre ölçülü değildir'' denilmişti.