Bakan Eroğlu, Havza Yönetimi' heyetlerini topladı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, başkanlığında ve nehir havzalarından sorumlu 25 koordinatör valinin katıldığı ‘Havza Yönetimi Heyetleri’ toplantısı Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nda yapıldı.

Bakan Eroğlu, Havza Yönetimi heyetlerini topladı
20 Ağustos 2013 Salı 17:47 tarihinde eklendi.

Türkiye’ye modern tesisler kurma konusunda azmettiğini söyleyen Bakan Eroğlu, konuk valilere bir anısını paylaştı. Eroğlu ayrıca Trabzon’da meydana gelen sel felaketi ile ilgili olarak ise ilgili makamlara taşkını bir gün önceden haber verdiklerini belirtti.

        Veysel Eroğlu başkanlığında gerçekleştirilen ve 25 ilin valisinin katıldığı programa İçişleri Bakanlığı müsteşarı Seyfullah Hacımüftüoğlu da katıldı. Ömrünün su ve ormanla geçtiğini vurgulayan Eroğlu, "Küresel iklim değişikliğinde suyun önemi daha da artacak. Dünyada 2,5 milyar insan susuz. Allah’a şükür Türkiye’de susuz hiçbir şehrimiz yok. Biz çok büyük bir planlama yaptık. Günü birlik çözümler değil. 2040 yılından başlayarak şehirlerin büyüklüğüne göre 2071 yılına kadar suyu hazır edecek planlar yaptık." dedi.

        Suyu daha bütüncül bir şekilde yönetmek için yeni birimler kurma zarureti ortaya çıktığını vurgulayan Eroğlu, "Devlet Su İşleri’nin yanına Su Yönetimi Genel Müdürlüğü kuruldu. Uluslararası münasebetler çok önemli. Biz bunu da 5. Dünya Su Forumu’nda yaşadık. Merkezi İstanbul olmak üzere Türkiye Su Enstitüsü adı ile bir enstitü kurduk. Bu kuruluş dünyadaki bütün su politikalarını takip ediyor. Ülkemizin su konusundaki bütün düşüncelerini dünyaya aktarıyor." ifadelerini kullandı.

        "AZMETTİM DUNYANIN EN İLERİ SU ARITMA TESİSİNİ KURDUM"

        Türkiye su teknolojileri acısından dünyada ilk 7’ye barajlarda dünyada ilk 3’e girdiğini ve göletlerde dünya birinciliğine yükseldiğini bilgisini veren Eroğlu, konuk valilere başından gecen bir hikâyeyi şöyle anlattı: "1994 öncesi teknik üniversitede kürst başkanlığı yapıyordum. O tarihlerde ne modern içme suyu arıtma tesisleri ne çok ileri bir atık su arıtma tesisi vardı. Bunu talebelerime anlatırken, Stuttgart’ta arıtma tesisi vardı. Talebelerime onu gösterdim. Azmettim dedim ki 'İSKİ Genel Müdürü'yken dünyanın en ileri su arıtma tesisini kuracağım.' Şu anda İkitelli'de dünyanın en ileri teknolojisine sahip arıtma tesisi vardır. 'Dünyanın en ileri biyolojik atık su tesisini kuracağım' dedim ve söz verdim. Şu anda Paşaköy'de şu anda dünyanın en son 10-15 yıllık teknolojisini kurduktan sonra İSKİ'de makamında oturuyorum. Stuttgart'taki enstitüden aradılar. 'Sizden bir ricamız var. İleri teknolojiler sizde, bizdeki yüksek lisans ve doktora talebeleri sizde belli bir süre çalışabilirler mi?' diye söylediler."

        Eroğlu, Trabzon’daki taşkını bir gün öncesinden ilgili makamlara bildirdiklerini ve vatandaşlardan uyarılarını haber alanların dikkatli olduklarını sözlerine ekledi.


CİHAN