Bakan Şahin’den kadına hakarete sert tepki

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, yazar Cüneyt Arcayürek’in başörtüleri üzerinden Hayrünnisa Gül ve Emine Erdoğan’a yönelik hakaret içeren yazısını sert bir dille kınadı.

Bakan Şahinden kadına hakarete sert tepki
04 Eylül 2013 Çarşamba 18:11 tarihinde eklendi.

Yazının sadece başörtülü kadınlara yönelik hakaret içermediğini belirten Bakan Şahin, tüm kadınların aşağılandığını kaydederek, “Eli kalem tutan insanların bu kalem aracılığıyla böyle bir hakarete imza atmış olması son derece çirkin.” ifadesini kullandı. Bakan Şahin, hakaret içerikli ifadeler için hukuki mücadele başlatılacağını da açıkladı.

Bakan Fatma Şahin, Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı arasında devlet koruması altında bulunan çocuklara yönelik işbirliği imza töreninde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’a köşesinden hakaret içeren yazı yazan Cumhuriyet gazetesi yazarı Cüneyt Arcayürek’i kınayan Bakan Şahin, “Özellikle eli kalem tutan, bu işe yıllardır çalışan kişilerin bu konuda çok daha hassas olması gerekiyor.

Tam tersi bunun üzerinden kutuplaştıran bir anlayışı şiddetle reddediyoruz. Hukuk devleti normlarında ben bir kadın olarak, aileden kadından sorumlu bir Bakanlık olarak da hukuk mücadelemizi vereceğiz. Bu yazının karşılığında Bakanlık olarak da Türk Ceza Kanunu'na göre gerekli cezayı almasını sağlamak için hukuk mücadelemizi başlatacağız.” dedi.

Arcayürek'in yazıda sadece Emine Erdoğan ve Hayrünnisa Gül’e değil tüm kadınları rencide ettiğini belirten Şahin şunları söyledi: “Türkiye bir hukuk devleti, hukuk devleti normlarına göre de bizim bunu Türk Ceza Kanunu'nun 125. maddesine göre bu hakaretten dolayı Aile Bakanlığı olarak bu işi, yalnızca Emine Hanımın, Hayrünnisa Hanımın şahsında yapılmış bir hakaret olarak görmüyoruz. Türk kadının ve özellikle kadınlarımızın kendi içinde ayrışmasını sağlayan, kutuplaştıran, ötekileştiren, hoşgörüsüz, iten bir bakış açısı olarak görüyoruz. Bunu şiddetle kınıyoruz. Bizim ihtiyacımız olan şey, ülkenin birliği, beraberliği, herkesin içinde kardeş olduğu bir Türkiye, bir dünya.”

BİNGÖL’DEKİ CİNSEL İSTİSMAR DAVASI

Sorular üzerine Bakan Şahin, Bingöl’de 16 yaşındaki E.A. isimli kıza tecavüz ettikleri iddia edilen 8 uzman çavuşun yargılanmasında ilk duruşmanın görülmesini değerlendirdi. Bingöl Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada daha önce Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak müdahil olduklarını kaydeden Şahin, duruşmada tutuklu bulunan M.T.’nin tahliye edilmesi, savcılığın tutuklama talebinde bulunduğu İ.Y. ve Y.A. içinde tutuklama talebinin reddine kararı verilmesini, “Bu davanın sonuna kadar takipçisi olacağız. Henüz hiçbir şey bitmiş değildir.” şeklinde değerlendirdi.

Küçük yaşta kıza tecavüz ettikleri iddiasıyla söz konusu uzman çavuşların Türk Silahlı Kuvvetleri’nden atıldığını hatırlatan Bakan Fatma Şahin, “Tutuksuz yargılanma kısmı Türk Ceza Kanunu'nun onlara verdiği bir hak gibi gözüküyor ama özellikle küçük bir kıza bir taciz, istismar yapıldıysa burada kamu vicdanı adına karar veren kişilerin çok daha hassas olması, milletin adına bu kararı verirken milletin hassasiyetine daha çok dikkat etmesi gerekiyor.” diye konuştu.

“Bu karar çıkar çıkmaz biz hukuk müşavirlerimizi Bingöl'e gönderdik, gerekli tedbirleri aldık. Biz bu sürecin yakın takipçisi olduk ve TSK çok önemli bir kararla bu sanıkların istifa etmelerini sağladı ve biz de tutuklanmalarını sağlayarak süreci yönettik. Yine bu olaydan sonra da hukuki mücadelemize devam ediyoruz.” diyen Bakan Şahin, bunun bir mücadele olduğunu ve bu mücadelede medyayı da yanlarında görmek istediklerini kaydetti.

NİĞDE’DE KÜÇÜK YAŞTAKİ KIZLARIN EVLENDİRİLDİĞİ İDDİASI

Niğde’nin Dündarlı beldesinde çocuk yaştaki kızların evlendirildiği iddialarını da değerlendiren Bakan Fatma Şahin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yetkililerinin beldeye giderek incelemelerde bulunduğunu ve elde edilecek sonuçları raporlaştıracağını açıkladı.

Bakan Şahin, son 10 yılda çocuk yaşta gelin sayısının yüzde 50’lerden yüzde 9’a kadar gerilediğini söyledi. “Çocuk yaşta gelin olayı bizim en çok mücadele ettiğimiz konulardan biri.” diyen Bakan Şahin, yeni koruyucu önlemlerin önemine dikkat çekti. Kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesinin önüne geçmek için kamuoyunda 4 4 4 olarak bilinen eğitim sisteminin bir an önce hayata geçmesi gerektiğini vurguladı.

Duyum aldıktan sonra Niğde’deki olayı araştırmak üzere beş bakanlık uzmanının görevlendirildiğini açıklayan Bakan Şahin, olayı kapsamlı olarak değerlendiren bir rapor hazırlanacağını ve kendisine sunulacağını belirtti.


CİHAN