Bakanlar Kurulu toplantısı başladı

Bakanlar Kurulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Başbakanlık merkez binada toplandı. Saat 14.30'da başlayan toplantıda özellikle dış politikaya ilişkin konuların ele alınması bekleniyor.

Bakanlar Kurulu toplantısı başladı
22 Temmuz 2013 Pazartesi 14:44 tarihinde eklendi.

Dış politika ile ilgili konuların başında Suriye sınırında yaşanan gelişmeler geliyor. Suriye'nin Türkiye sınırına yakın olan kuzey bölgelerindeki bazı yerleşim yerlerinde, terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı olan PYD, Suriyeli muhalif güçlere karşı üstünlüğü ele geçirmişti. Yaşanan çatışmalarda seken kurşunlar da Türkiye tarafına isabet etmiş, Genelkurmay'ın açıklamasına göre de birkaç kez karşı ateş açılmış, bölgeye zırhlı araçlar sevk edilmişti. PYD'nin bu adımının Suriye'nin kuzeyinde bir Kürt devleti kurulmasına yönelik adımların başlangıcı olarak değerlendiriliyordu. Bakanlar Kurulu'nda Suriye sınırında yaşanan işte bu hareketliliğin, en önemli gündem maddesi olarak görüşülmesi; zaman zaman sıcak temasların yaşandığı sınırda izlenecek yol haritasının masaya yatırılması bekleniyor.

Dış politikaya dair ikinci gündem maddesinin ise Mısır olacağı düşünülüyor. Mısır'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin devrildiği darbe sonrası yaşananların değerlendirileceği tahmin ediliyor. Ayrıca Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış'ın her Bakanlar Kurulu'nda olduğu gibi bu toplantıda da sunum yapması bekleniyor.

İç politikaya ilişkin olarak en önemli gündem maddesinin çözüm süreci olacağı belirtiliyor. PKK'nın daha da güçlenmesi ile birlikte zorlu bir döneme giren çözüm sürecinin masaya yatırılacağı tahmin ediliyor.

Öte yandan PYD'nin, Türkiye sınırında muhaliflerin kontrolü altında bulunan bölgeleri almak için Beşşar Esed rejimiyle işbirliği yaptığı iddiaları gündeme gelmişti.


CİHAN