Balyoz'da gerekçeli karar

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, ''Balyoz Planı'' davasına ilişkin gerekçeli kararını tamamladı.

Balyozda gerekçeli karar
07 Ocak 2013 Pazartesi 10:16 tarihinde eklendi.
Balyoz davasının 1435 sayfalık gerekçeli kararında darbe, darbeye teşebbüs ve darbeye eksik teşebbüs anlatılıyor.
 
Kararda 100 sayfalık tüm dijital delillerin gerçek olduğu belirtildi. Her sanık için ayrı ayrı değerlendirme yapılan gerekçeli karar 1435 sayfadan oluşuyor.
 
Gerekçeli karardan başlıklar şöyle:
 
- Hukuk dışı bir yapılanma içerisinde askeri yazışma ilkelerinin geçerli olması beklenemez.
 
- Hiçbir bilirkişi raporu yargıcı kesin olarak bağlayamaz.
 
- Kesin kanaate vardığımızdan bilirkişi heyeti oluşturulmadı.
 
- Davadaki belgelerin Genelkurmay Başkanlığı tarafından askeri birimlerde asıllarının bulunduğunun belirtilmesiyle, sanıkların aksi yöndeki savunmalarını bertaraf ederek, mahkemede tam bir kanaat oluşmuştur.
 
- Kendi mağduriyetlerine kısmen ya da tamamen kendi hareketleriyle neden olan sanıklar, bu durumdan kendi lehlerine sonuç çıkararak haklarının ihlal edildiğini iddia edemezler.
 
- 2003 yılı mayıs ayında Çetin Doğan'ın kalp ameliyatı olması ve ağustos 2003'te emekli edilmesi nedeniyle sanık Çetin Doğan liderliğindeki cunta yapılanması darbe harekatını ellerinde olmayan nedenlerle tamamlayamadı.
 
- Milli Mutabakat hükümeti ismiyle harekat sonrası iş başına getirilmesi planlanan hükümetin dizayn edilmesi gibi icra aşamasına geçildiği ancak icra hareketlerinin tamamlanamadığı tespit edilmiştir.
 
- Sanıkların herbirinin darbe harekatında çeşitli görev aldığı, bu harekatın boyutlarından haberdar oldukları belirlenmiştir.
 
- Harekat planının, Genelkurmay Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nca öğrenildiği, Kara Kuvvetleri Komutanlığının bu plan seminerinin oynanmaması talimatları Genelkurmay'ın Çetin Doğan'ı uyarmasıyla ortaya çıktı.

DHA