"Barajının yüzde 5'e çekilmesini istiyoruz"

Büyük Birlik Partisi (BBP) Antalya Manavgat İlçe Başkanı Mehmet Çayır, halkın yönetime katılmasında en önemli engelin yüzde 10 seçim barajı olduğunu savundu.

Barajının yüzde 5e çekilmesini istiyoruz
26 Eylül 2013 Perşembe 18:27 tarihinde eklendi.


Parti binasında basın açıklaması yapan Çayır, 12 Eylül 1980 askeri darbe ürünü olan yüzde 10'luk seçim barajının halkın milli iradesinin Meclis'e tam anlamıyla yansımasında engel olduğunu söyledi.

AK Parti'nin askeri darbe ürünü olan 1982 Anayasası'ndan sivil bir anayasaya geçişte halkın milli iradesinin Meclis'te tam anlamıyla var olması için seçim barajının yüzde 10'dan yüzde 5'e çekilmesi gerektiğini kaydetti. Askeri darbe sonrası yapılan seçimlerde yüzde 10 barajı altında kalan tüm seçmenin çöpe gittiğini savunan Çayır, bunun da milletvekili bazında haksız temsil sahibi olmaya neden olduğunu iddia etti.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'bu ülke koalisyon hükümetlerinden çok çekti' diyerek seçim barajını düşürmeye yanaşmamasının üzüntü verici olduğunu belirten Çayır, geçmiş dönemlerde iktidara gelen Turgul Özal, Süleyman Demirel, Mesut Yılmaz, Tansu Çiller, Bülent Ecevit ve hükümet ortağı Erdal İnönü'nün barajın düşmesiyle ilgili köklü neşter vurmada yetersiz kaldıklarını öne sürdü.

Çayır sözlerine şöyle sürdürdü: "Ülkemizdeki seçim barajı dünyanın en antidemokratik uygulaması. İleri demokrasiden bahsediyoruz, halkın milli iradesi gerçek anlamda Meclis'e yansımıyor. Cunta ürünü olan bu Seçim Kanunu'nun değişmesini istiyoruz.

Yüzde 10 seçim barajı düşmediği sürece ülkemizdeki köklü sorunlara tam anlamıyla neşter vuramayız. 1 Ekim'de Meclis açılır açılmaz seçim barajının gündeme gelmesini istiyoruz."


CİHAN