Barbaros korsan mıydı ?

Kaddafi'nin sözleri tarihi tartışmayı yeniden gündeme getirdi. İşte uzmanların yorumları

Barbaros korsan mıydı ?
08 Mart 2011 Salı 08:29 tarihinde eklendi, 1.802 kez okundu.

 

Kaddafi, ülkesindeki kargaşada “El Kaide’nin kazanması halinde Akdeniz’de Barbaros Hayreddin dönemindeki korsanlıkların yaşanacağını” iddia etti. Tarihçilerin çoğu Barbaros’un korsanlık yapmadığını iddia etse de bazı tarihçilere göre “klasik korsanlık” yaptı.
 
Libya Lideri Muammer Kaddafi, Fransız “Journal du Dimanche”a yaptığı açıklamada kendisine yardım edilmezse Akdeniz’de bir cihatla karşı karşıya kalacaklarını ve “dünya krizi” çıkacağını söyledi. Kaddafi açıklamasına örnek olarak “Barbaros Hayreddin Paşa zamanındaki korsanlıkları” örnek göstermesi tarihçileri de böldü. Tarihçiler “Barbaros korsan mıydı?” sorusuna şu cevapları veriyorlar:
 
‘Devletin etkisini sürdürdü’
 
- Topkapı Sarayı Müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı: “Nasıl ki İngilizlerin ünlü korsanı Kaptan Drake bir amiral olarak sonradan bu faaliyetleri devlet politikası halinde sürdürmüşse, Barbaros Hayreddin Paşa’da aynı şekilde önceleri bir korsan olarak yaptığı korsanlık faaliyetlerini Osmanlı himayesine katıldıktan sonra devlet adına yapmaya başlamıştır. Yaptıkları bugünkü anlamda anlayacağımız korsanlık değildir. Devletin etkisini o denizlerde sürdürmek için uyguladığı sistematik bir politikadır.”
 
‘Donanma komutanıydı’
 
- Türk Tarih Kurumu eski Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu: “Barbaros Hayreddin Paşa henüz Cezayir’i almamışken ve Osmanlı himayesine girmemişken bir korsandı. Ancak kendisi ve kardeşleri İshak ve Oruç Reis’lerle birlikte Cezayir’i topraklarına kattıktan ve Osmanlı himayesine girdikten sonra korsanlık devri tamamen kapandı. Barbaros korsanlık değil donanma komutanlığı yaptı.”
 
‘Korsanlık da yaptı’
 
- Ege Üniversitesi Tarih Bölümü eski Başkanı Prof. Dr. Salih Özbaran: “Korsanlık Osmanlı İmparatorluğu’nda denizcilik geleneğinin başlangıç noktasıdır. Sadece Barbaros Hayreddin Paşa değil, Hayreddin Paşa’nın yine kaptan olan kardeşleri İdris ve Oruç Reis, Kemal Reis, Hint Okyanusu’nda etkin olan Seydi Ali Reis ve hatta Piri Reis bile bir yandan devlet politikası doğrultusunda etki alanlarına yabancı devletlerin girmelerine engel oluyor diğer yandan da korsanlık yapıyorlardı.” 

Vatan Gazetesi