Başbakan'dan çarpıcı ekonomik kararlar

Başbakan Binali yıldırım, Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda alınan kararları açıkladı. Başbakan Binali Yıldırım konuşmasında ,"Firmaların piyasada nakit ihtiyaçları var.

Başbakandan çarpıcı ekonomik kararlar
08 Aralık 2016 Perşembe 16:45 tarihinde eklendi.
Başbakan Binali yıldırım, Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda alınan kararları açıkladı. Başbakan Binali Yıldırım konuşmasında ,"Firmaların piyasada nakit ihtiyaçları var. Bu nakit sıkıntısını rahatlatmak, işlerini genişletmelerini sağlatmak, hatta istihdamı arttırmak için hazine kefaleti getirmek suretiyle kredi garanti fonunun kefaletiyle 250 milyar liraya kadar bir kredi hacmi oluşturuyoruz. Piyasada KOBİ'ler büyük işletmeler, ihracat işiyle uğraşanlar, yani ekonomimizi ayakta tutan bütün sektörlere nakit sıkışıklığını giderecek ve işlerini düzene sokacak yeni bir kaynak oluşturuyoruz" ifadelerine yer verdi .
 
Başbakan Binali Yıldırım, EKK 'da alınan kararlara ilişkin açıklamalarda bulundu. 250 milyar liralık yeni kredi hacminin getirildiğini açıklayan Binali Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:"Bilindiği gibi geçen hafta Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplantısı gerçekleştirdik. Bu toplantı sonrasında reel sektörün desteklenmesi, istihdamın arttırılması reformların devam edilmesi, Reformların tekrar kaldığı yerden devam edilmesi ve hızlandırılması Kamuda tasarruf yapmaya devam edilmesi, gibi hususlarda karar almıştık. Bu kararların teknik çalışmalarının tamamlanmasına müteakip, buğün bu kararların bazılarını, hemen devreye girecek olanlarını vatandaşlarımızla paylaşıyoruz. Reel sektörün, üretimle istihdamla, ihracatla uğraşan sektörün, sıkıntılarını biliyoruz. Yatırım yapan, üreten, Türkiye'nin değerine değer katan ihracat yapan bütün kesimlerin yanında olmaya devem edeceğiz. Bu çerçevede bugüne kadar aldığımız tedbirlere ilave olarak yeni bir tedbir daha almış bulunuyoruz. Bunlardan 1. si firmaların piyasada nakit ihtiyaçları var. Bu nakit sıkıntısını rahatlatmak, işlerini genişletmelerini sağlatmak, hatta istihdamı arttırmak için hazine kefaleti getirmek suretiyle kredi garanti fonunun kefaletiyle 250 milyar liraya kadar bir kredi hacmi oluşturuyoruz. Piyasada KOBİ'ler büyük işletmeler, ihracat işiyle uğraşanlar, yani ekonomimizi ayakta tutan bütün sektörlere nakit sıkışıklığını giderecek ve işlerini düzene sokacak yeni bir kaynak oluşturuyoruz. Önemli bir kaynak bugün 40 milyar civarında sıkışıklığı olan firmaların toplam hacminin 40 milyar olduğu düşünülürse bunun çok çok üzerinde 250 milyar liralık yeni bir kredi hacmi getirmiş oluyoruz. İhracat kredilerinde teminat yüzde 100, KOBİ'lerde yüzde 90 ticari kredilerde yüzde 85 uygulanacak. Burada bütçe açığını arttıracak, yeni borçlanma gerektirecek, planlanan dışında bir düşünce yok. 2017 bütçesinden ve harici gelirlerden gelen paralarla karşılanacak. Bütçe kalemleri arasında bazı kaydırmalar yapmak suretiyle bunu gerçekleştirmiş olacağız. Birinci ve en önemli tedbir budur. "
 
 
"YATIRIMA KATKI ORANINI MEVCUDUN ÜZERİNE YÜZDE 15 DAHA ARTTIRIYORUZ"
 
 
Başbakan Yıldırım,"Yatırımın teşvik edilmesinde ciddi bir seferberlik başlatıyoruz" dedi. Yıldırım," Biraz daha detay verirsek, 2017 yılında yapılan imalata yönelik yatırım harcamaları için, yatırıma katkı oranını mevcudun üzerine yüzde 15 daha arttırıyoruz. Kurumlar vergisi indirimini tam olarak uygulayacağız. Teşvikin tamamı diğer kazançlara uygulama imkanı getireceğiz. Yatırıma yönelik inşaat işlerinde KDV iadesi vereceğiz. Özel sektör işverenlerinden asgari ücret desteğinden yararlananların, bu destekten yararlanmalarına esas prim ödeme gün sayısını karşı gelecek şekilde 2017 Ocak, Şubat, Mart 3 aylık primlerini 2017'nin Ekim Kasım Aralık ayına öteliyoruz"diye konuştu.
 
 
 
Aliye ULUSOY

DHA