Başbakanlık'tan flaş Cerablus açıklaması

Başbakanlık, Cerablus'ta devam eden Fırat Kalkanı operasyonuna ilişkin yaptığı açıklamada yaptı. Açıklamada, Cerablus'ta ÖSO'nun güney ve batı yönlerinde ilerleyişinin devam ettiğini açıklanırken, Cerablus'ta 10, Rai'de 3 köyün ÖSO'nun denetimine geçtiği vurgulandı. Sivillerin hedef alındığı iddialar ise sözkonusu açıklama ile yalanlandı.

Başbakanlıktan flaş Cerablus açıklaması
28 Ağustos 2016 Pazar 22:22 tarihinde eklendi.
Açıklamada ayrıca, Operasyonun Birleşmiş Milletler Sözleşmesinin 51'inci maddesinde yer alan Meşru Müdafaa Hakkı ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin IŞİD ile mücadeleye yönelik aldığı kararlar çerçevesinde yapıldığı vurgulandı.
 
Başbakanlık Koordinasyon Merkezi'nden yapılan açıklama şöyle:
 
'DAEŞ başta olmak üzere Suriye’deki terör örgütleri unsurlarından ülkemize yönelen tehditlerin uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru müdafaa hakkı (1) kapsamında bertaraf edilmesi, sınır hattımızın terör unsurlarından temizlenmesi, terör örgütlerinin kontrolü altındaki bölgelerde yaşayan ihtiyaç sahiplerine insani yardımların ulaştırılması ve DAEŞ’le Mücadele Uluslararası Koalisyonuna destek vermek amacıyla Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından desteklenen “Fırat Kalkanıö harekatı kapsamında 28/08/2016 tarihinde;
 
1- Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) Batı ve Güney yönüne doğru ilerlemesini sürdürmüştür.
 
2- Cerablus (Karkamış) bölgesinde Amerina, Ayn El Bayda, Dabis, Balaban, Suraysat, Cebel Kussa, Kırk Mağara, Kırata, Aşağı Amerina ve Ez Zahiriyah köyleri terörist unsurlardan temizlenmiş ve ÖSO kontrolüne geçmiştir.
 
3- Rai (Çobanbey) bölgesinde Ayyaşe, Şeyh Yakup ve Kersanlı köyleri terörist unsurlardan temizlenmiş ve ÖSO kontrolüne geçmiştir.
 
4- Türk Kızılayı ekiplerince ihtiyaç sahiplerine insani yardım ulaştırılması ve sıcak yemek dağıtımına başlanmıştır. 27.08.2016 tarihinde 5.000 kişilik sıcak yemeğin dağıtımı gerçekleştirilmiştir.
 
'Fırat Kalkanı' harekatı sırasında sivillerin vurulduğuna veya hedef alındığına ilişkin iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Suriye’de icra edilen harekat kapsamında bölgede yaşayan sivil halkın zarar görmemesi için Türk Silahlı Kuvvetleri her türlü tedbiri almakta ve bu konuda azami hassasiyet göstermektedir. 'Fırat Kalkanı' harekatı çerçevesinde yürütülen faaliyetlere ilişkin kamuoyunun doğru ve zamanında bilgilendirilmesi, yanlış bilgilendirmenin önlenmesi amacıyla Başbakanlık Koordinasyon Merkezi üzerinden düzenli olarak bilgilendirme yapılmaya devam edilecektir.'

DHA