Başörtüsü kararında Danıştay'a destek

Gümüşhane–Bayburt Bölge Barosu Başkanı Avukat İsmail Taştan, Danıştay'ın başörtüsüyle ilgili verdiği kararın, olumlu ancak yeterli olmadığını belirtti.

24 Ocak 2013 Perşembe 18:51 tarihinde eklendi.

 

İsmail Taştan, Danıştay 8. Dairesi'nin Türkiye Barolar Birliği meslek kurallarının 'Avukat ve avukat stajyerleri mesleğe yaraşır bir kılık ve kıyafetle başları açık olarak mahkemelerde görev yaparlar' hükmünü içeren 20. maddesinin 'başları açık' ibaresinin yürütmesini oy çokluğu ile durdurmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Taştan, "Danıştay'ın vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararını olumlu buluyoruz ancak bu karar yeterli değildir. Çünkü nihai bir karar değildir. Mahkeme sonucunda verilecek karar daha önemlidir. Her şeyden önemlisi hak ve özgürlükler önündeki engellerin yasalar ile kaldırılması gerekir. En başta anayasal düzenleme yapılması uygun olacaktır." dedi.
 
Baro olarak daima özgürlüklerden yana olduklarını ifade eden Taştan, özgürlükler konusunda pozitif yasaların tamamını desteklediklerinin altını çizdi. Taştan, bir mahkeme kararıyla değil, anayasayla da konunun daha sağlam bir zemine oturtulması gerektiğini vurguladı.
 
Anayasanın vatandaşlarının hak ve özgürlüklerini, din ve vicdan hürriyetini bir başkasının hayatına müdahale etmeyecek ölçüde çözüme kavuşturması gerektiğini belirten Taştan, "Aksi halde muğlak değerlendirmeler uygulamanın her yöne çekilmesine sebep olacaktır. Uygulayıcının zihniyetine göre farklı uygulamalar olacaktır. Hayatın bu alanında farklı uygulamalarla toplumsal çatışma ortamına zemin hazırlanmış olacağı kanaatindeyiz. Bu nedenle bir an önce sivil anayasa hazırlanmalı hak ve özgürlükler teminat altına alınarak toplumsal barış istikrara kavuşturulmalıdır. Ayrıca tüm kamusal alanlarda da başörtüsü serbestliği sağlanmalıdır. Toplumsal barış için bu elzemdir." ifadelerini kullandı.

DHA