Batman'da 34 gravite petrol bulundu

Batman Valisi Yılmaz Arslan, İpek Koza Doğal Enerji şirketinin Kozluk İlçesi'nde İpek-1/K sondajında 34 gravite kalitesinde bulunan petrol sahasında incelemelerde bulundu.

Batmanda 34 gravite petrol bulundu
26 Eylül 2013 Perşembe 17:28 tarihinde eklendi.
Batman'ın Kozluk İlçesi'nde ilk kez petrol arama çalışmalarına katılan İpek Koza Doğal Enerji A.Ş., artezyen halinde 34 graviteli petrole rastladı. İlk kez aynı sondaj çalışmasında 2820 ve 2850 metrelerde iki petrol damarına rastlandığı sondaj kuyusunu Batman Valisi Yılmaz Arslan ziyaret etti. Kuyuda incelemelerde bulunan Arslan, şunları söyledi:
 
"Batman ve bölgesi Türkiye'nin petrol çıkarma olarak ülkenin en önemli bölgesidir. Elimizdeki verilere olarak Türkiye'de yıllık 28 milyon tonluk petrol ithalatımız var. Türkiye'nin bu 28 milyon ton petrol ithalatına karşın, Türkiye'de üretilen yaklaşık 2.5 milyon ton petrolü var. İki buçuk tonluk petrol üretiminin yaklaşık 1.7 milyon ton petrolü bizim Batman ve bölgesinde üretiliyor.

Bu nedenle bizim açıdan petrol üretimi değerlidir. Son yıllarda devletin yaptığı güzel çalışmaların yanında özel sektörün de petrol arama çalışmaları konusunda çalışmaların olduğunu biliyoruz. Bugün ziyaret ettiğimiz kuyuda İpek Koza enerjiye ait sondaj alanıdır. Sondaj çalışması yakın bir tarihte tamamlandı. Yaklaşık 2856 metrede dik bir sondaj yapıldı ve 2820 ve 2850 metrelerde iki noktada petrole rastlandı.

Petrol sondajı tamamlandı, üretimi için çalışmalar sürüyor. Bununla birlikte özel şirket olarak Tras Atlantik ve Perenco şirketleri çeşitli alanlarda petrol üretiyorlar. Özelikle özel sektörün bu alanda petrol araması ve üretmesini bizi de mutlu ettiğini ifade ediyorum."
 
İpek Doğal Enerji Kaynakları A.Ş. Sondaj Koordinatörü Cem Vanlı, "2856 metrede biten sondajımızın ve üretim faaliyetlerinde geçiş aşamasındayız. Tabii çok zor geçiyor, bölge jeolojik anlamda da kolay değil. Ama böyle bir başarı geldi. Türkiye'de nadir olarak rastlanan 34 gravite hafif çok kaliteli ve son derece güzel artezyen ulaşmanın has ve gururu ve mutluluğu yaşamaktayız.

Bu süreçte çok destek aldık, bu işe yeni giren bir firmayız. Altında tecrübeli holdingimizin bu aşamada kat ettiği bu başarıda vali Yılmaz Arslan, Tpao Bölge Müdürü Gökhan Akın, kısaca devlet kuruluşları bu başarı da katkıda bulunuldu. Bugün bu noktaya gelmiş bulunuyoruz. Üretim için çalışmalarımız devam ediyor" dedi. 

DHA