Bayram Oteli davası ertelendi

Van'da 9 Kasım 2011 tarihinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki ikinci depremde yıkılan, enkazı altında DHA muhabirleri Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir'in de aralarında bulunduğu 24 kişinin yaşamını yitirdiği Bayram Oteli'nin sahibi Tevfik Bayram, Van 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde ikinci kez hakim karşısına çıktı.

Bayram Oteli davası ertelendi
22 Ocak 2013 Salı 17:28 tarihinde eklendi.

 

Davanın tek sanığı olan Tevfik Bayram'ın tutukluluğunun devamına karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı 12 Mart'a erteledi.
 
Van'da 23 Ekim 2011 günü meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından, 9 Kasım'daki 5.6 büyüklüğündeki ikinci depremde 5 katlı Bayram Oteli çöktü. Aralarında DHA muhabirleri Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir'in'de bulunduğu 24 kişi, çöken Bayram Oteli'nin enkazı altında yaşamlarını yitirdi.
 
Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütelin soruşturma kapsamında otel sahibi Tevfik Bayram tutuklandı ve hakkında 'bilinçli taksirli ölüme sebebiyet vermek' suçlamasıyla 22.5 yıl hapis istemiyle dava açıldı.
 
Van 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ikinci duruşmada, Bitlis Kapalı Cezaevi'nden getirilen davanın tek sanığı Tevfik Bayram hazır bulundu. Duruşmayı, depremde hayatını kaybeden yakınları da izledi.
 
Yaklaşık 4 saat süren duruşmada sanığın avukatlarının isimlerini bildirdiği 5 tanık dinlendi. Tanıklar, birinci depremin hemen ardından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) görevlilerinin Bayram Oteli'nin bulunduğu sıra boyunca tüm esnafı gezdiklerini, kaldıkları yerin hasar durumunu gözlemlediklerini söyledi.
 
İddianamenin okunmasının ardından söz alan sanık Bayram, "AFAD görevlileri bizim otelde de inceleme yaptı. İkinci deprem meydana gelmeden 20 dakika önce ben de otelden ayrılmıştım. Zaten ilk depremin ardından tüm aile fertleri ile daha güvenli olduğu düşüncesiyle otelde kalıyorduk" dedi.
 
Tevfik Bayram, mahkeme başkanı Serdar Gürler, bu söylediğinin önceki ifadeleriyle çeliştiğini söyledi. Sanık Bayram, önceki ifadelerinin verildiği sırada heyecanlı olduğu için öyle konuştuğunu, bu ifadesinin geçirli olduğunu söyledi.
 
Sanık avukatı Mehmet Denizoğlu da "1999'da meydana gelen Marmara depreminde Veli Göçer vardı. Van depreminin Veli Göçer'i de Tevfik Bayram oldu. Sadece benim müvekkilim tutuklanmış, kurban seçilmiştir. Bu hukuka ve eşitliğe aykırıdır" dedi.
 
Daha sonra depremde yaşamını yitiren 8 kişinin ailesinin tek tek söz aldığı duruşmada, Tevfik Bayram'ı suçlayan aileler, adaletin yerini bulmasını istedi.
 
Bu sırada otelde hayatını kaybeden mühendis Serdar Karabulut'un kız kardeşi Sibel Karabulut, tanıkların ifadelerinin gerçeği yansıtmadığını belireterek, fenalık geçirdi. Duruşma salonunda yaşanan gerginlik nedeniyle mahkeme heyeti duruşmaya yarım saat ara vermek zorunda kaldı.
 
Bayram'ın avukatı da sanığın sağlık sorunlarının olduğunu ve tahliyesini talep etti. Daha sonra mahkeme heyeti, sanık Bayram'ın tutukluk haline karar verirken, gerekli bilgi ve belgelerin toparlanması için duruşmayı 12 Mart tarihine erteledi.

DHA