Bin yıllık İkiz Türbe ayağa kaldırılıyor

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Ortaköy köyünde, geçmişi bin yıla dayanan İkiz Türbe ve mezarlık alanının restorasyonu başladı.

Bin yıllık İkiz Türbe ayağa kaldırılıyor
25 Temmuz 2013 Perşembe 10:20 tarihinde eklendi.

Milas Müze Müdürlüğü başkanlığındaki restorasyona yönelik kazı ve temizlik çalışmaları ise 16 Temmuz 2012 tarihinde başlamıştı. İl Özel İdaresi'nce İkiz Türbe'nin ayağa kaldırılması amacıyla toplam 600 bin lira ödenek tahsis edildi. Geçen yıl Ramazan ayında ilk defa türbeyi ve camiyi ziyaret eden AK Parti Muğla Milletvekili Yüksel Özden, bu yıl da çalışmaları yerinde inceleyerek yetkililerden bilgi aldı. Toprağın altındakilerle üstündekileri buluşturmak, tarihî bir mirası günyüzüne çıkarmanın bir görev olduğunu belirten Özden, "Aslında bu 30 yıllık bir süreç. Milas'a her geldiğimde türbeyi görmek istiyordum. Geçen yıl Ramazan ayında görmek nasip oldu. Atalarımız kaç yüzyıl önce buraya gelerek, bu eserleri bırakmışlar. Onların türbelerini restore etmek, camilerini tekrar ihya etmek bizim görevimiz. Toprağın altındakilerle üstündekileri buluşturalım diyoruz, çünkü Muğla'da toprağın üzerindekine bakanlar dinle, diyanetle, tarihle, İslam medeniyetiyle hiçbir alâkası yokmuş gibi bakıyorlar. Oysa sağcı olsun solcu olsun insanlarımızın dini kökenlerini, geçmişlerini bilmeleri çok önemli. Böyle bir kökü var herkesin." dedi.

Milletvekili Özden, türbe ve caminin ihalesini yaptıklarını, çalışmaların başladığını kaydederek, "Allah'ın izniyle cami ve türbelerin dışında burada bir de hamam var. Hem o hamamın hem de buraya gelen ziyaretçilerin kaldığı mekânın rölövesini ve restorasyon projesini hazırlatıp inşallah bu yıl içinde inşaatın yapım ihalesine çıkabilmeyi ümit ediyorum. Aslında burası bir külliye. Cami, hamam, medrese hepsi birarada. Burasının restorasyonunu, peyzajını tamamlayıp avlu duvarıyla, her şeyiyle burayı bir ziyaretgâh haline getirmeyi düşünüyoruz. Bu topraklara atalarımız, 1071'de Malazgirt'e girdikten 22 sene sonra gelmiş. Buraya ilk gelenler, bize bu toprakları vatan yapan insanlar, Horasan erenleridir. Ben inanıyorum burası, bizim bu topraklardaki varlığımızın birer tapu senedi. Bu senedi bu kuşak olarak bizler de ihya ediyoruz. Camimiz ibadete açık olacak, restore edilecek olan misafirhanemiz gerçekten misafirhane olacak." ifadelerini kullandı.

İkiz Türbe'nin hemen yanında bulunan, aynı döneme ait caminin imamlığını yapan 88 yaşındaki Abdullah Demir ise yıkılan türbelen ayağa kaldırılmadan ölmek istemediğini dile getirdi. Cami ve türbenin kendilerine bin yıllık miras olduğunu vurgulayan Demir, "Zamanla türbelerden birisi tamamen yıkıldı, diğeri de yıkılmak üzere. Camimize, mahallede kimse kalmadığı için imam da atanmadı. 60 yıldır kapısına kilit vurdurmadım, imamlığı kendim yaptım ve ibadete açık tuttum." şeklinde konuştu. İkiz Türbe'nin 1920-1950 arasında Aydın'ın Karpuzlu ve Çine ilçelerinden Milas pazarına havyan sırtında gelenlerin konakladığı yer olduğunu anlatarak, "Burası geçmişte zaviye olarak kullanılan bir mekândı. Çocukluğumda Aydın'ın köylerinden Milas pazarına at sırtında gelen köylüler, geceyi burada geçirirdi. Biz de ücretsiz yemek verirdik. Dönüşlerinde de geceyi burada geçirir ve sabah erkenden yollarına devam ederlerdi." dedi.

İKİZ TÜRBE

Türbenin kitabesinden, Hicri 1025-1035 arasında yapıldığı anlaşılmaktadır. Osmanlı dönemi türbe yapısının nadir örneklerindendir. Türbe köyünün nasıl kurulduğuna dair halk arasında var olan inanca göre tam bilinmeyen bir tarihte Horasan ya da Buhara'dan geldiğine inanılan Pir Ahmet Çelebi isimli bir zatın, beraberindekilerle buraya yerleştiğine inanılır. Pir Ahmet Çelebi, kendi ismiyle anılan bir de zaviye yaptırmıştır. Büyük ihtimalle vefatından sonra kendisi için yaptırılan ve ismiyle anılan türbeye defnedilmiş olmalıdır ki burada yattığına inanılır. Pir Ahmet Çelebi Zaviyesi'nin varlığına dair yazılı belgeler bulunmaktadır.


CİHAN