Bingöl’de şarbon karantinası

Bingöl’ün merkeze bağlı Ağaçeli köyünde şarbon hastalığı tespit edilmesi nedeniyle köy karantinaya alındı.

Bingölde şarbon karantinası
02 Nisan 2013 Salı 11:57 tarihinde eklendi, 2.108 kez okundu.

 

Merkeze bağlı Ağaçeli köyünde gerçekleşen şüpheli hayvan ölümleri, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünü harekete geçirdi. Köyde inceleme yapan yetkililer, ölen hayvanlardan alınan numunelerde şarbon hastalığının tespit edilmesi sonucu, köyü karantinaya aldı. 
 
Konuyla ilgili açıklama yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sedat Ildız, köye 15 gün boyunca hayvan giriş ve çıkışının yasaklandığını belirtti. Şarbon hastalığına yakalanan hayvanların eti yenildiği takdirde insan ölümlerine sebebiyet verebileceğini belirten Ildız, ‘’Şüpheli hayvan hastalıklarında ya da ölümlerinde vakit kaybetmeden il, ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine bilgi verilmesi gerekir. Ağaçeli köyünde tespit edilen şarbon hastalığı sonucu köyü 15 günlük karantinaya aldık, aşılama çalışmasına başladık. Gerekli dezenfeksiyon işlemi yapıldıktan sonra köylülere bilgilendirmelerde bulunduk.’’ dedi.
 
Ayrıca Yayladere ilçesi Yolgüden köyünde gerçekleşen hayvan ölümlerinin, şarbon ya da yanıkara hastalığı belirtisi gösterdiğini ifade eden Ildız, "İlçemizde ölen hayvanlardan alınan numune şu an incelemede, ancak olay yerine giden görevlilerimiz yanıkara hastalığı üzerinde yoğunlaşıyorlar. Kesin sonuç yapılacak otopsi sonucu ortaya çıkacaktır. Yetkililerimiz, orada da bilgilendirme yapmıştır ve ölen hayvanlar kireçlenerek gömülmüştür.’’ şeklinde açıklamada bulundu.

CİHAN