BKM’nin Netflix hamlesi sinemacıları şoke etti!

‘Organize İşler: Sazan Sarmalı’ filminin Netflix’te yayınlanması,sinema salonu işletmecilerini şoke etti. Sinema Salonu Yatırımcıları Derneği Başkanı Cenk Sezgin, “Resmen hançerlendik” dedi.

BKMnin Netflix hamlesi sinemacıları şoke etti!
17 Şubat 2019 Pazar 10:39 tarihinde eklendi, 27.288 kez okundu.
Filmlerin sinemalardan hemen sonra televizyonlarda yayınlanması çok sık olmasa da alışık olduğumuz bir durum. Sinemalarda en çok iş yapan filmin, vizyondaki üçüncü haftasında internet televizyonundan yayınlanması, ilk kez oldu. Yerli film yapımcılarıyla sinema işletmeleri arasındaki ‘mısır kavgası’nı bitiren ‘Sinema Kanunu’nun çıkmasıyla, 1 Şubat’ta vizyona giren BKM filmi ‘Organize İşler: Sazan Sarmalı’nın, 15 Şubat’ta sinemalarda gösterimi devam ederken Netflix’te yayınlanması, sinema salonu işletmecilerini şoke etti.
Sinema Salonu Yatırımcıları Derneği (SİSAY) üyeleri, BKM’nin, iki haftada 2 milyon 579 bin 230 kişinin izlediği, halen sinemalarda en çok bilet kesilen filmi, Netflix’te yayınlatarak kendilerine verdiği zararı değerlendirmek için olağanüstü toplantı kararı aldı. SİSAY Başkanı Cenk Sezgin, konu hakkında şunları söyledi: “Biz sinemacılar yapımcılarımızın yanında olduğunu haykırırken, meğer onlar Netflix ile iş birliği yapıyorlarmış. Resmen hançerlendik.”
 
 
 
Milliyet gazetesi yazarı Ali Eyüboğlu da yazısında bu olaya değindi. İşte o yazı;
 
Yerli film yapım-cılarıyla başta CGV Mars Entertainment olmak üzere sinema işletmecileri arasındaki sorun, ‘Sinema Kanunu’yla çözüldü derken, bu kez BKM’nin yaptığı hamle, sinemacıları şoke etti. Sinema işletmelerine karşı protestonun liderlerinden Yılmaz Erdoğan ve Necati Akpınar, Türkiye’de bir ilke imza attı. İkili, yapımcısı oldukları ‘Organize İşler: Sazan Sarmalı’ filmini, vizyonunun üçüncü haftasında Netflix’te yayınlattı. Bu radikal kararı, “İyi oldu. Bilete vereceğim parayla Netflix’in bir aylık aboneliğini kurtarmış oldum” diye sevinçle karşılayanların yanında, “Asıl sazan sarmalı bize atıldı. Dün sinemada izlediğimiz film, bugün Netflix’te. Ayıptır” diye tepki gösteren izleyiciler de oldu.
Sinemaseverlerin tepkisi kadar, sinema işletmecilerinin nasıl yanıt vereceği de önemli.
 
SİSAY: Hançerlendik
 
Erdoğan ve Akpınar’ın, “Mağrurlanmayın sinema işletmeleri ve CGV Mars, sizden büyük Netflix var” dercesine vizyondaki filmi Netflix’te yayınlatması karşısında, sinema işletmecileri ne yapacak?
Bu saatten sonra vizyonda tutsa da kaç kişi gider sinemada bilet alıp, filmi izler? Yapımcıların, “Filmlerimizi kampanya ve promosyonlarınızın parçası yapmayın” diyerek protesto başlattığı günlerde, uzlaşmacı bir tavır sergileyen Sinema Salonu Yatırımcıları Derneği’nin Başkanı Cenk Sezgin’e sordum BKM’nin bu hamlesini… SİSAY Başkanı’nın verdiği yanıt şu oldu: “Biz sinemacılar, yapımcılarımızın yanında olduğunu haykırırken, meğer onlar Netflix’le iş birliği yapıyorlarmış. Resmen hançerlendik.” BKM’nin ortağı Necati Akpınar’a da mesaj attım, görüşünü almak için... Bu satırları yazdığım saate kadar Akpınar’dan yanıt gelmediği için vizyondaki bir filmi niye Netflix’te yayınlattıklarını öğrenemedim.
 
Olağanüstü toplantı
 
İnsanlarda, “Nasılsa sinemalardan kısa bir süre sonra televizyonda yayınlanacak” algısının sinemaya olan ilgiyi azalttığı bilinirken, vizyondaki bir filmin paralı TV kanalında yayınlanması karşısında sinema işletmecilerinin tavrı ne olacak?
SİSAY üyeleri cumartesi (dün) acil bir toplantı yaptı. Bu satırların yazıldığı saatlerde devam eden toplantıda ağırlıklı görüş şu yöndeydi:
“Filmin derhal gösterimden çekmek ve hak kaybı nedeniyle hukuki süreç başlatmak. Bundan böyle tüm film anlaşmalarında gösterim başlangıcından itibaren sekiz ay süre ile pay TV yasağı şartı koymak.” SİSAY yönetimi, toplantıdan çıkacak kararı, basın açıklamasıyla kamuoyuna duyuracak. Bakalım sinemacılar BKM’ye karşı nasıl bir tavır koyacak?
 
Milliyet