"Boşandık ama imam nikâhlıyız"

Boşandıktan sonra tekrar beraber olma kararı aldığı Petek Dinçöz ile geçen aylarda yeniden ayrılan Tanrıyar, “İmam nikâhı sürüyor” dedi

Boşandık ama imam nikâhlıyız
27 Kasım 2012 Salı 08:56 tarihinde eklendi, 1.099 kez okundu.

Can Tanrıyar üç ay önce yazılı olarak ayrıldıklarını duyurduğu eski eşi Petek Dinçöz ile tam anlamıyla boşanamadıklarını açıkladı. Tanrıyar, Dinçöz’le 2 yıl önce resmen boşandıklarını ancak yaptıkları imam nikâhının hâlâ geçerli olduğunu söyledi. İmam nikâhının bozulması için Dinçöz’ün yüzüne karşı 3 kez ‘Boş ol’ demesi gerektiğini hatırlatan Tanrıyar, şunları söyledi:

 
“Onun abisi kalacağım”
“Bu konu üç aydır çözülemiyor. Biz resmen boşandık, kâğıt üzerinde. Ancak bir de imam nikâhımız var. Onun bitmesi için de bir şahit yanında bir araya gelip benim malum iki kelimeyi söylemem gerekiyor. Yani dini nikâhımız devam ediyor. Boşanamadık tamamen. Çünkü, defalarca aramama rağmen, Petek’le bu nikâhı bitirmek için buluşamadık. Yani görüşmesek de, bir türlü karı-koca ilişkimiz bitmedi. Ben bir an önce buluşup, imam nikâhımızı bitirip kendimi her bakımdan rahat hissetmek istiyorum. O da rahat olacak tabii ama niye direnç gösterdiğini anlamıyorum.
 
Konuyla ilgili hem kendi, hem de Petek Dinçöz’ün avukatını aradığını belirten Tanrıyar, sözlerine şöyle devam etti: “Kendi avukatımı aradım, ‘Yok, onu aranızda halledebilirsiniz. Hukuken yapılacak bir şey yok’ yanıtını aldım. Petek’in avukatını aradım, ‘O da, Petek Hanım’a ilettim ama bir cevap alamadım’ dedi. Başka hukukçulara sordum; onlar da ‘Medeni kanunda böyle bir hüküm yok. Sadece ceza kanununda resmi nikâhsız imam nikâhı yapılamayacağı var. Ama sizin durum ‘farklı’ yanıtını aldım. ‘Ne yapabiliriz?’ sorusuna da, ‘Bir şekilde ikna edip, Petek Hanım’la yan yana çözebilirsiniz’ yorumu yapıldı.
 
Evlenecek çiftler, önce resmi nikâh yapıyor, sonra imam nikâhı. Ama ayrılırken; resmi nikâh yasal yolla bitirilirken, imam nikâhı ise düşmüyor. Düşmesi için erkeğin iki şahit huzurunda kadına “boş ol” demesi gerekiyor. Biz yan yana gelemiyoruz. Petek nedense bu boşanmadan kaçıyor. İlk günler sorduğumda, ‘O kendine kendine bitmiş sayılmaz mı?’ dedi. ‘Hayır öyle olmuyormuş’ dedim. Ama sonrasında uzak durdu, buluşmaya gelmedi ve hâlâ imam nikâhımız sürüyor. Kanunlardaki bir eksikten yaşıyoruz bu durumu. Belki boşanma zamanlarında, bu imam nikâhının bitmesi için de bir sistem koyulabilir.” Tanrıyar, Dinçöz’e ileride başkasıyla evlenirse kendisini onun abisi olarak görüp her konuda destek olacağını da belirtti.

Milliyet