Bu bilim ve sanat merkezi kendi elektriğini üretecek

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Kamil Tolon Bilim ve Sanat Merkezi, kullandığı elektriği rüzgar ve güneş enerjisinden elde etmek için gerekli yatırımları yaptı.

Bu bilim ve sanat merkezi kendi elektriğini üretecek
15 Ocak 2014 Çarşamba 19:21 tarihinde eklendi.

Hazırlık kapsamında bir ocak itibariyle deneme amaçlı elektrik üretimi gerçekleştirdi. Proje ile enerji gereksinimini solar sistemi ile gün ışığından, rüzgâr türbini sistemi ile de rüzgâr gücünden üretilerek karşılanacak. Merkez müdürü Erol Ertürk, elde edilecek enerji ile merkezin enerji gereksiniminin yüzde 65-70‘nin karşılanacağını belirtti.

Üretilecek elektriğin elektrik kurumu ile yapılacak anlaşma sonrası ulusal sisteme entegre edileceğini belirten Ertürk, “Mevcut uygulamaya göre ürettiğimizi sisteme verip sistemden de enerji ihtiyacını karşılamaya devam edeceğiz. Mahsuplaşma ile enerji giderimizi yaklaşık yüzde 70 azaltmış olacağız. Güneş ışığı enerji sistemimiz 7 Kwatt/saat gücünde, ilerki yıllarda bu gücü 15 Kwatt/saat’a çıkarmak istiyoruz.” dedi.

Merkez Müdürü Erol Ertürk, rüzgar türbininin ise 400 Wat gücünde ve eğitim amaçlı olduğunu söyledi. Dış aydınlatmanın da buradan elde edilen elektrikle yapılması için çalışmalar yürüttüklerini belirten Erol Ertürk, toplam maliyet 37 bin 500 TL.’nin ise proje kapsamında genel bütçeden karşılandığını sözlerine ekledi.


CİHAN