Çiftçilerden DSİ’ye ‘su’ uyarısı

Adana Çiftiler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bülent Özekici, narenciye ağaçlarının çiçeklenme dönemi öncesinde DSİ’nin bölgedeki sulama kanallarına su bırakması gerektiğini söyledi.

Çiftçilerden DSİye su uyarısı
05 Şubat 2013 Salı 13:26 tarihinde eklendi.

 

Çukurova Bölgesi’nde meyveciliğin çok hızlı geliştiğini kaydeden Özekici, ağırlıklı olarak öne çıkan ve bölge iklimine en uygun meyve türünün de narenciye olduğuna dikkat çekti. Tüm meyve ağaçlarının, çiçek açmadan önce bazı gübrelere daha fazla ihtiyaç duyduğunun altını çizen Özekici, bunların başında da fosfor ve azotlu gübrelerin geldiğini vurguladı.
 
Özekici, “Çiçeklenme öncesi bahçelere fosforun tümünün, azotun üçte birinin ve potasyumun da bir miktarının uygulanması lazım. Hem bölgede, hem de tüm Türkiye’de devletin doğru ve akılcı teşviği ile damla sulamaya hızlı bir geçiş yapıldı. Bu yöntemin en büyük üstünlüğü; damla sulama ile birlikte gübrenin uygulanması sonucu gübrenin tüm ağaçlara eşit bir şekilde dağılmasıdır. Böylece gübre tasarrufu sağlandığı gibi çevresel kirlilik de azalıyor.” ifadesini kullandı.
 
DSİ AĞAÇLAR SULANMADAN KANALLARA SU BIRAKMALI
 
Bölgedeki sulama sisteminin hala açık kanal sistemi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Özekici, sulama kanallarına da ancak nisan sonu, mayıs başında su bırakılmaya başlandığını bunun ise gübrenin uygulanacağı dönem için çok geç olacağını ifade etti.  Özekici, “Bu nedenle ağaçlar uyanmadan önce yani şubat sonu, mart başında DSİ’nin kanallara su bırakması ve böylece damlama ile gübreleme imkanının sunulması gerek.” dedi.

CİHAN