Çocuk işçiliğini önlemek için genelge

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nca, valiliklere gönderilen genelgede, çocuk işçiliğinin önlenmesi için tedbirler alınması istendi.

Çocuk işçiliğini önlemek için genelge
21 Eylül 2012 Cuma 15:52 tarihinde eklendi, 1.165 kez okundu.

 

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, çocuk işçiliğinin önlenmesi amacıyla hazırlanan ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin tarafından imzalanan genelgenin, valiliklere gönderildiği bildirildi. 
     
Genelgeyle çalışmak zorunda kaldığı için eğitimine ara veren veya hiç başlamamış çocukların, eğitim-öğretim sistemine dahil olmalarının amaçlandığı belirtilen açıklamada, özellikle farklı yerlere gitmek zorunda kalan mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarının üzerinde durulduğu kaydedildi. 
     
Genelge ile şunlar hedefleniyor: 
     
''Çocuk işçiliğinin önlenmesi ve eğitim çağında olup eğitime devam edemeyen çocukların eğitime devamlarının sağlanması ile ilgili tedbirlerin belirlenmesi, tüm kurumların işbirliği ve koordinasyonunun sağlanması. 
     
Çocukların tarım, sokak, sanayi ve ev işlerinde çalıştırılmasını önleyici tedbirlerin alınması ve alınan tedbirlerin hassasiyetle uygulanması. 
     
Çocukların çalıştırılma riskinin yüksek olduğu mahalle ve semtlerde, çocukların ve ailelerin tespit edilmesi, desteklenmesi ve çalıştırılmalarının önlenmesi. 
     
Eğitim-öğretimine ara veren veya okula hiç başlamamış çocukların İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde eğitim öğretime yönlendirilmesi, yeni eğitim-öğretim sistemine uygun olarak eğitim-öğretim ortamında desteklenmesi ve izlenmesi. 
     
Çocuk ve gençlik merkezleri başta olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarının sahip olduğu imkanlar aracılığı ile çocuk işçiliğinin önlenmesi ve sonlandırılmasına yönelik, çocuk, aile ve toplum odaklı bilinçlendirme ve farkındalık oluşturma çalışmalarının yürütülmesi.'' 
     
-Mevsimlik işçi hassasiyeti- 
     
Genelge ile mevsimlik gezici tarım işçilerinin tespit edilerek, çocuklarının sağlık, eğitim, giyim ve gıda ihtiyaçlarının imkanlar ölçüsünde karşılanması, bu kapsamda, çocuk işçiliğinin olumsuz etkileri konusunda anne, baba ve çocukların bilinçlendirilmesi amaçlanıyor. 
     
Okul çağında olanların il/ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde okullara kayıtlarının yaptırılması ve eğitim-öğretime devamlarının sağlanmasına vurgu yapılan genelgede, sağlık problemi olanların il sağlık müdürlüğü ile işbirliği içerisinde tedavilerinin yaptırılması, ihtiyaç duyacakları psikososyal desteğin meslek elemanları aracılığı ile verilmesi istendi. 
     
Türkiye'nin, Birleşmiş Milletler Uluslararası Çalışma Örgütü'nün çocuk işçiliğinin önlenmesine yönelik sözleşmelerini imzaladığı hatırlatın açıklamada, Kötü Şartlardaki Çocuk İşçiliğinin Yasaklanması ve Ortadan Kaldırılması Acil Önlemler Sözleşmesi kapsamında da çalışmaların sürdürüldüğü belirtildi. 
     
Açıklamada, 2005'te yayımlanan Başbakanlık Genelgesi ile sokakta yaşayan, çalıştırılan çocuklara ve ailelerine sunulan hizmetlerin etkinleştirilmesinin, çocukların sokakta yaşamasını ve çalışmasını önleyici hizmetlerin artırılmasının hedeflendiği anımsatılarak, 2010'da çıkarılan Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi konulu Başbakanlık Genelgesi ile de bu kesime yönelik ulaşım, barınma, eğitim, sağlık, güvenlik, sosyal çevreyle ilişkiler ile çalışma ve sosyal güvenlik bakımından mevcut sorunların tespiti ve giderilmesine yönelik çalışmalar başlatıldığı hatırlatıldı.