"Çok yalnız kaldım"

Show TV Haber Dairesi Başkanı Ali Kırca, Kanal D - Show TV ortak yayınında Mehmet Ali Birand'ın ölümünün ardından duygularını dile getirdi.

17 Ocak 2013 Perşembe 21:08 tarihinde eklendi.

 

Ali Kırca, "37 yıllık arkadaşım Birand ile haberleri izlerken aynı şeyi yapardık. Onunda karşısında komşu ekranlar vardı. O bana bakardı göz ucu ile, ben ona bakardım göz ucu ile. Şimdi Kanal D ekranına bakıyorum göz ucuyla Birand yok. Haberleri sunmuyor" dedi.
 
"Kanal D'de yayındayız hepbirlikte. Çünkü aslında aramızda hiçbir zaman olmayan rekabetin tümüyle bittiği bir akşamdayız" diyen Kırca sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Birand ile biz aslında hiçbir zaman rakip olmadık. 1982 yılında başladı bizim ortak yayıncılık hayatımız 'Yurttan, Dünyadan' programıyla. Türkiye'nin iyi kötü zamanlarını, dünyanın çirkin, güzel günlerini paylaştık onunla. Anlatmaya çalıştık Türkiye'ye... Özellikle 32. Gün bir dönüm noktasıydı. 32. Gün'de Türkiye'yi dönüştürme maceramız bütün zorluklar rağmen... O dönemi anlamak çok zor bugün yaşayanlar için dönüşte ama gerçekten çok zordu. Onun ölümünü Türkiye'ye gözyaşları içinde aktarmaya çalışan Umur koca adam olmuş. Biz Brüksel'de 32. Gün'e birlikte başlarken daha küçücük çocuktu. Elimizde büyüdü Umur ve bu akşam Türkiye'ye babasının ölüm haberini aktardı, içi yanarak elbette. Hiç rakip olmadık biz. Aslında hep paylaştık her şeyi. Yaptığımız şeyler, yapacağımız haberleri önceden haber verdik hep. O bana programların içeriğini sordu, ben ona sordum. Çünkü Türkiye'ye bir şeyler anlatmaya çalışıyorduk, 80'lerden bu yana. Aynı maceranın içindeydik aslında, aynı kaderi paylaşarak geldik. Öylesine bir dayanışmaydı ki bu, öylesine bir paylaşmaydı ki bu, biz izin günlerini bile birbirimize sorarak kararlaştırırdık. Geriye dönünce anlarsınız, o ekranda olmadığı zaman bende olmazdım. Çünkü biz konuşurduk bugün aramızda. Bugün ölüm haberini duyduğumuz ve yüreğimizin dağlandığı Birand, aslında çok zor bir süreci geçirdi son 2 yıl boyunca. Ağır bir hastalıktı onun ki ama inanın bana hastalığını hiç kimse ile paylaşmadı. Ne zaman telefon açsam, ne zaman karşılaşsak, sorsam 'nasılsın Mehmet Ali' diye, anlardı hastalığını sorduğumu. Ama 'iyiyiz' der geçip giderdi. Hiçbir zaman hastalığını öne çıkarmak istemedi. Türkiye'ye 80'lerden bu yana, yayıncılık alanında verdiği dersler gibi hayata dairde çok önemli bir ders vererek gitti. Dedi ki; herkese, hepimize, bütün Türkiye'ye, bütün insanlara, 'asılın hayata sonuna kadar. En ağır hastalıklar gelip sizi pençesine almak isteyebilir. Umursamayın onu, üstesinden gelin geçin, yoklayın, görmeyin, aslın hayata'. İşte onun için hiç aksatmadı programlarını, haberlerini, onun için daha 48 saat önce Kanal D Ana Haber ekranındaydı. Yine göz ucuyla baktım ona, göz ucuyla gördüm gülümsemesini ve aklımın ucundan geçmedi... Oysa bugün öğrendim ki haberler bittikten sonra hastaneye gitmiş, stend değiştirilmesi için. Rutin standart bir işlem ertesi sabaha kalmış. Ertesi sabah o rutin işlem sırasında ortaya çıkan bir komplikasyon kalbinin durmasına yol açmış."
 
"MERAK ETMESİN BİRAND EMANET BENDEDİR"
 
Bütün Türkiye gibi o acıyı paylaştığını belirten Kırca, 32. Gün'ün adını vekaleten 32. Gün'ün adını Siyaset Meydanı'nda yaşatacağını belirterek, "Siyaset Meydanı'nda bugün 32. Gün logosu olacak. Bu akşam Siyaset Meydanı'nı 32. Gün içinde yapacağım. Merak etmesin Birand emanet bendedir. Biz yolculuğa beraber başladık vekaleten 32. Gün'ün adını Siyaset Meydanı'nda yaşatmaya devam edeceğiz. Yaşayacakta. Bunu herkes böyle bilsin" dedi.
 
"ŞUANDA KENDİMİ ÇOK YALNIZ HİSSEDİYORUM"
 
Konuşmasının sonunda sesi titreyen Ali Kırca, "Ama kişisel bir duygumu da söylemek istiyorum, biz bu maceraya birlikte başladık dedim ya, birliktede gideceğini zannettik hep. Kişisel duygum şudur; bizim kuşağımızdan, beraber haberciliğe başladığımız kuşaktan Birand'da gitti. ve şuanda kendimi çok yalnız hissediyorum. Yan ekrana bakıyorum ve Birand yok. Büyük bir yalnızlık benim için" dedi.

DHA