"Çözüm süreci milletin talebi"

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, PKK'nın üst düzey yöneticisi Sabri Ok'un, "Ankara 15 Ekim'e kadar adım atmazsa ateşkes bozulacak" açıklamasına Sivas'tan tepki gösterdi.

Çözüm süreci milletin talebi
26 Temmuz 2013 Cuma 19:37 tarihinde eklendi.
Bakan Yılmaz, "Çözüm süreci milletin talebi. Sadece bizim ya da dağda olanan talebi değil. Millet barış istiyor, kavga görmek istemiyor" dedi.
 
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, partisinin ilçe belediye başkanları toplantısına katılmak üzere bugün akşam saatlerinde karayolu ile Sivas'a geldi. Bakan Yılmaz'ı Valilik önünde Vali Zübeyir Kemelek, AK Parti Sivas milletvekilleri Hilmi Bilgin ve Ali Turan ile daire müdürleri ve parti teşkilatı karşıladı. Yürüyerek parti binasına gelen Bakan Yılmaz, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı.

PKK üst düzey yöneticisi Sabri Ok'un, "Ankara 15 Ekim'e kadar adım atmazsa ateşkes bozulacak" açıklamasına tepki gösteren Yılmaz, çözüm sürecinin milletin talebi olduğunu, sadece kendilerinin veya dağda olanın süreci olmadığını belirtti. Ülkede kimsenin burnunu kanamasını istemeyen herkesin milletin talebine uygun hareket ettiğini dikkat çeken Yılmaz şöyle dedi: 
 
"Millet barış istiyor, kavga görmek istemiyor. Hiçbir ocağa ateş düşmesini istemiyor. Dolayısıyla o sözün bu milletin talebiyle uyuşmadığı görüşündeyim. Millet bu tür kendi isteğinin dışında görüş ifade edenlere itibar etmez, millet karşısında da bir karşılığı olmaz.

Dolayısıyla sözlerinin ben ciddiye alınmaması gerektiğini söylüyorum. Ancak, Türkiye hiç şüpheniz olmasın bir önceki dönemden daha çok insan hak ve hürriyetlerinin kullanılması yolunda ileri gidiyor Bizim yapacağımız demokratik çalışmaların hiçbirisi bir yöreye ilişkin değildir, 76 milyonun hepsine ilişkindir. Yapacağımız düzenlemelerden Hakkari'deki insanda faydalanacak, Edirne'de olanda faydalanacak. Dolayısıyla biz etnik, dinsel ve bölgesel milliyetçilik yapmayacağız.

Düzenlemelerimizi de etnik milliyetçiliğe yönelik olarak, dinciliğe yönelik olarak veya bölgesel bir çalışmaya yönelik olarak yapmayacağız. Türkiye 780 bin kilometrekare her adımında demokratik standartları yükseltmek için çalışma yapıyoruz. Geçmişte biliyorsunuz 3-5 kelime Kürtçe dahi söylemezdi. TRT Şeş diye bir devlet televizyonu 24 saat Kürtçe yayın yapabiliyor. Eskiden bunların hiçbirisi mümkün değildi."
 
'SÜRECİ TAMAMLAYACAĞIZ'
 
Başbakan'ın Şırnak'ta havaalanı açılışı yaptığını, Hakkari'de de yıl sonunda açılış yapılacağını söyleyen Bakan Yılmaz, illere kendilerine oy veren vermeyen ayrımı yapmadıklarını hatırlattı. Bakan Yılmaz şöyle devam etti: 
 
"Hakkari milletvekili çıkartmadığımız 3 ilden birisi. Ama Hakkari'ye de havaalanı yapıyoruz. Iğdır diğer milletvekili çıkartamadığmız il ama Iğdır'a da havaalanı yaptık ve hizmette. Dolayısıyla biz 75 milyon insanımızı bir tutarak, eşit tutarak oy versin vermesin herkese hizmet götürmekle yükümlü olduğumuzu görüyoruz ve 75 milyonun temel hak ve hürriyetlerini demokratik standartlarını yükseltmek doğrultusunda çalışıyoruz.

Bu demokratik standartlardan Güneydoğudaki, Karadenizdeki, Doğu Anadolu'daki ve Trakya'daki de faydalanacak. Bizim partimizi millet kurdu diyoruz, bunu söylerken de inanarak söylüyoruz. Yolumuz da millet çizdi. Millet ne istiyor çözüm sürecinde takip et diyor. Herkesin desteği, talebi böyle midir. Çok azınlıkta olan var, şüpheleri olanlar var. Biz o şüpheleri izah etmeye çalıyoruz.

Bizim talebimize itibar edin. Aksini ispat edene kadar. Sadece sözün dışında hiçbir şey söylemiyorlar. Bu milletin zerrece hakkına helal verecek hiçbir anlaşma hiçbir görüşmede bulunulmamıştır. Milletin hiçbir hakkı zerrece zarar görmez bu sürecin sonunda. Ama bu sürecin sonunda 76 milyon da huzur olur, rahat olur hiç kimsenin ocağına ateş düşmez.

Biz bunu sürdürmeye kararlıyız. Ancak bu sürecin kolay olmayacağını da söyledik. Niçin söyledik, gerçekten uzun ince zor bir yol diye. Çünkü sadece o yapı teröre bulaşmış bir yapı. Bir taraftan kontrol edilebilen bir yapıda değil. Bir ara kendileri iradelerinin bir yerde olduğunu söylüyorlardı. İradeleri bu çözüm sürecinden yana olduğunu ifade ediyor. İradeleri bunu ifade ederken, iradelerinin dışında başka birilerinin başka bir şarta bağlamaları hem o iradelerinin talebine uygun değildir, hem milletin talebine uygun değildir. Biz milleti esas alarak inşallah bu süreci tamamlayacağız."
 
MUHALEFETE TEPKİ
 
Yeni demokrasi paketiyle ilgili çalışmalara muhalefetin tepki gösterdiğinin sorulması üzerine bakan Yılmaz, muhalefet sadece muhalefet yapmış olmak için bir şeyler yapmaya çalıştığını, onu da seslerini yükselterek yapmaya çalıştıklarını iddia etti. Gezi Parkı olaylarının Türkiye'de muhalefetin olmadığını gösterdiğini vurgulayan Bakan Yılmaz şöyle konuştu: 
 
"Doğru dürüst bir muhalefet olsaydı belki bir çok ifade edilmesi gereken şeyler Gezi'de ifade edilmeyebilirdi. Gezi'yi de gördükten sonra muhalefet diyor ki Türkiye'nin bir muhalefete ihtiyacı var. Benim bir şeyler yapmam lazım. Hiç birşey yapamıyor. konu hakkında bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak derler ya İşte tam o bizim Türkiye'deki muhalefet için söylense yeridir.

Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi oluyorlar. Demokratikleşme yaparsın ona karşı çıkarlar, demokratikleşme yapmazsın ona da karşı çıkarlar. Çünkü bir uyum yok, bir ahenk yok, bir fikir yok. Bugün birisinin 'A' dediğine birisi 'Z' diyebiliyor. Buna da muhalefet diyorlar. İşte nedir o iki günü birbirine eşit olmayanlar."

DHA