Cudi Dağı'na 2 tünel ve 400 metrelik viyadük

Şırnak'ta yapımına 2009 yılında başlanan Şırnak- Cizre karayolunun Cudi Dağı bölgesindeki iki tünel ile 400 metrelik viyadük, bitme aşamasına geldi.

25 Şubat 2014 Salı 19:17 tarihinde eklendi.
Şırnak Valisi Hasan İpek, bu yolun çok önemli olduğunu belirterek, "Birincisi Şırnak'ı tarihi İpekyolu'na bağlayacak. İkincisi de Karadeniz'i Irak ve Suriye sınırına bağlayacak" dedi.
 
Karayolları 9'uncu Bölge Müdürü Şamil Güler ile birlikte Cudi Dağı'nda, tamamlanan tünelden geçerek karayolu yapımını inceleyen Şırnak Valisi Hasan İpek, 46 kilometrelik Cizre yolunu, 37 kilometreye düşüreceğini, 40 dakikalık zaman süresini ise 20 dakikaya indireceğini söyledi.
 
Karayolları 9'uncu Bölge Müdürü Şamil Güler, projenin son kısımlarında çalıştıklarını belirterek, iki tünelin bittiğini ve son tünelinde 400 metresinin bittiğini ve 300 metresinin kaldığını söyledi. Güler, şöyle konuştu:
 
"Günde yaklaşık 3 metreyi yarıyoruz. 100 gün sonra, yani üç ay sonra da bu iki tünelimiz de delinmiş olacak. Tabi ki buradaki hedefimiz bu sene, burada bir geçit verebilmek. Yani bu yolumuz bittiğinde, Cizre-Şırnak karayolu 37 kilometreye düşüyor.

Yaklaşık bölünmüş yolda saatte 100-110 kilometrede hız olunca, 15-20 dakikada Şırnak'tan çıkan bir vatandaşımız, 20 Dakika sonra Cizre'ye varmış olacak. Yani o kadar büyük bir nimet olur. İnşallah tünelde jeolojik sorunlar çıkmazsa, tüneli bitirip bir de viyadüğümüz var. İki tünel arasında 400 metrelik viyadüğümüz var. Yani bir tünelden çıkıyoruz, viyadüğe giriyoruz, diğer bir tünele giriyoruz. Burada da çalışmalarımız devam ediyoruz. Bu sene sonunda bitirmeyi hedefliyoruz."
 
Cudi Dağı'na çıkıp yolu inceleyen Vali Hasan İpek, Şırnak-Cizre karayolunun Türkiye açısında 2 büyük önemi olduğuna dikkat çekerek, "Bugün Şırnak- Cizre yolunun Cudi Dağı'ndan geçen bölümünü, müdürümüzle beraber inceledik. Şimdi bu yolun iki tane önemi var. İl merkezini İpekyolu'na bağlayan yol ve 15-20 dakikada Şırnak'tan Cizre'ye, yani İpekyoluna inebileceğiz. İkincisi bu yolun Türkiye için önemi şu; Karadeniz'i Irak ve Suriye sınırına bağlayan bir yol.

Yani Karadeniz'den bu yana insanlar artık bu yolu kullanacaklar. Bu yol çok uzamış tabi, inşallah bu yıl bu yolu açmayı hedefliyoruz. Yani en azından sadece bu viyadük ile ilgili bir problem olabilir. İnşallah onun olmaması için de çalışacağız ama viyadük problemi olsa bile, bu yolu servis yolu ile tünellerimiz bitiğinde bu yolu açacağız. Bu müjdeyi de tüm Şırnaklılarla ve tüm Türkiye ile paylaşmak istiyorum. 2014 yılında vatandaşlarımız bu yolu kullanarak Şırnak'tan İpek Yolu'na ulaşabilecekler" diye konuştu.

DHA