Cumhurbaşkanı Gül, Mehmet Sabuncu ile görüştü

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sabuncu ve beraberindeki heyeti, Tarabya’daki Huber Köşkü’nde kabul etti.

Cumhurbaşkanı Gül, Mehmet Sabuncu ile görüştü
26 Temmuz 2013 Cuma 19:53 tarihinde eklendi.
 
Cumhurbaşkanı Gül ile heyet arasındaki yaklaşık 45 dakika süren görüşmenin ardından Mehmet Sabuncu çıkışta gazetecile açıklama yaptı. Sabuncu, Cumhurbaşkanı Gül ile TMMOB’un denetim yetkisini kaldırdığı belirtilen ve Cumhurbaşkanlığı’nın onayına sunulan yasal düzenlemeye ilişkin görüştüklerini söyledi.
 
"TÜRKİYE BU YASA ÇIKTIĞINDAN BERİ CİDDİ BİR HEZEYAN İÇİNDE"
 
İlgili yasal düzenlemenin "bir gece yarısı operasyonuyla" torba yasaya konulduğunu ve yapılan değişikliğin TMMOB’un yetkilerini ortadan kaldırdığını savunan Sabuncu, "Yapılan yasal düzenleme, mühendis, mimar, şehir plancısı anlamında da mesleki yapılabilirlik, yeterlilik noktalarının bürokratların eline bırakılması anlamına gelmektedir.

Yapılan geceyarısı operasyonunun Türkiye’de bütün mühendis, mimar, şehir plancılarını, dünyadaki mühendis, mimarlık örgütleri federasyonlarını büyük bir infiale uğrattığını söylemek gerekiyor. Türkiye, bu yasa çıktığından beri ciddi bir hezeyan içinde. Bütün dünya da bu şekilde Türkiye’ye aslında ibretle bakıyor" şeklinde konuştu.
 
"BİZ OLUMLU BİR GÖRÜŞ ALDIĞIMIZI HİSSEDİYORUZ"
 
Cumhurbaşkanı Gül ile yaptıkları görüşmeden umutlu ayrıldıklarını dile getiren Sabuncu, şöyle devam etti: "Kendisine, mimar, mühendis, şehir plancılığı mesleğinin hangi anlamlarda yıpranacağını, bu ülkenin mühendislik, mimarlık, şehir plancılığı faaliyetlerinin hangi anlamlarda kötüye gideceğini, olumsuz olan her türlü noktaları anlattık ve ayrıca da çıkan maddenin anayasaya aykırılığı, 6235 sayılı yasamızın işlerliğinin ortadan kaldırılmasına yönelik paralel düzenleme getirdiğini anlattık. Burada bizim tabi ilgimizi çeken konu, Sayın Cumhurbaşkanı bu torba yasa mantığının Türkiye’de biraz sıkıntılı olduğundan bahsetti.

Aynı zamanda özellikle anayasaya aykırılık bakımından bu hassasiyetle I, İ ve J maddelerini özel olarak da kendisinin inceleyeceğini söyledi. Biz olumlu bir görüş aldığımızı hissediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı uzmanlıklara, meslek uzmanlıklarına bir özel önem verdiğini de ifade etmişti. Diliyorum Cumhurbaşkanlığı makamı, bu yasanın bizimle ilgili maddelerini Meclis’te görüşülmek üzere iade eder. Yani bir gece yarısı operasyonunun sonuçlarının olumsuz olacağını da ifade etmiş olur."
 
Sabuncu, TMMOB’un, onanması halinde yasayı Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacağını da vurgulayarak, "TMMOB, hukuki anlamda bu şekilde mücadelesini sürdürür. Bugün de Türkiye’nin her yanında arkadaşlarımız sokaklarda mesleklerini savunmak durumundalar. Bunun gereklerini yapıyoruz. Bu şekilde de çabayı yürüteceğiz" ifadelerini kullandı.

DHA