Danıştay, 'Urfakart'ı iptal etti

Danıştay, özel halk otobüsçülerinin Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’ne karşı açtığı 'Urfakart' davasını belediye aleyhine sonuçlandırdı

Danıştay, Urfakartı iptal etti
22 Temmuz 2013 Pazartesi 11:30 tarihinde eklendi.
Danıştay, özel halk otobüsçülerinin Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’ne karşı açtığı 'Urfakart' davasını belediye aleyhine sonuçlandırdı. Danıştay’ın kararına göre 'Urfakart' iptal edilecek.
 
Özel halk otobüsçüleri, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından yaklaşık 2 yıl önce yürürlüğe konulan 'Urfakart'ın iptali için Şanlıurfa İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme davayı Şanlıurfa Belediyesi'nin lehine sonuçlandırdı. Bunun üzerine halk otobüsçüleri kararı Danıştay'a taşıdı. Danıştay 13. Dairesi ise halk otobüsçülerini haklı bularak Urfakart uygulamasının iptaline karar verdi.
 
Konu ile ilgili basın açıklaması yapan halk otobüsçüleri kooperatifleri, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba’ya önerilerde bulundu. Kooperatif başkanlarınca yapılan ortak basın açıklamasında, "Koperatifler olarak bu iptal kararıyla halkın yaşamını kolaylaştıran, modern bir sisteme karşı dava açmış değiliz. Bizlerin açtığı bu dava bir rant ekonomisine açılmış davadır." denildi.
 
"Aynı şirket Erzincan Belediyesi'ne 500 bin TL'ye yaparken, Şanlıurfa Belediyesi'ne bu işi 3.7 milyon TL'ye yapmıştır." iddiasında bulunun kooperatifçiler, aradaki 3 milyon liralık farkın rekabetsizlikten kaynaklandığını ileri sürdü.
 
Rekabetin önünün belediye tarafından kesildiğini savunan kooperatifçiler, bunun gerekçesini ise şu şekilde açıkladı: "Bu ihalede de ihaleye girebilecek 5 ulusal firmadan 4’nü yani Kentkart, E-kart, Antkart ve Akart'ın karşılayamayacağı şartlar oluşturarak ihaleye sadece bir firmayı tek başına girdirerek, rekabeti öldürerek 500 bin TL' lik mal ve hizmeti 3.7 milyon TL'ye çıkartmışlardır."
 
"Bizler toplu taşımanın modernleşmesinde önemli bir atılım olan elektronik para toplama sistemi olarak Urfakart'a karşı hiçbir zaman olmadık, olmayacağız." ifadelerini kullanan kooperatifçiler, "Ama haksız bir şekilde tüm usulsüzlükler, beceriksizlikleri ve rant sisteminin maliyeti toplu taşıma esnafından çıkartılmak istendiği için boyun eğmedik ve eğmeyeceğiz." ifadelerine yer verildi.
 
Şanlıurfa Belediyesi'nden konuyla ilgili bir açıklama yapılmaması ise dikkat çekti.
 
 
OTOBÜSÇÜLER FAKIBABA’YA İHALEYE FESAT KARIŞTIRMA DAVASI AÇIYOR
 
Öte yandan halk otobüsçüleri, Belediye Başkanı Fakıbaba’ya ihaleye fesat karıştırma davası açacaklarını duyurdu. Otobüsçüler, 'müjde' olarak duyurdukları kararı şu şekilde açıkladı: "Buradan sayın başkana bir müjde daha vermek istiyoruz iptal edilen bu ihalede şirketin iş bitirme belgesi de mevzuat dışı olarak hazırlanmış. Bu konuda da hakkınızda ikinci ihaleye fesat karıştırma davasını açıyoruz."
 
Bu arada Başkan Fakıbaba’ya önerilerde de bulunan otobüsçüler, yeni ihale istedi. "Bizim talebimiz şeffaf, rekabetçi ve toplu taşıma esnafını dışlamayan bir ihale yapılmasıdır." talebini ileten otobüsçüler, son iki yıl içinde belediyenin toplu taşımadaki zararının 40 milyon TL'yi bulduğunu ileri sürdü.

CİHAN