Danıştay'dan başkanlık sistemine yeşil ışık

Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, Başkanlık sisteminin demokratik bir yönetim biçimi olduğunu belirterek, ''Yani sultanlık değildir Başkanlık sistemi'' dedi.

Danıştaydan başkanlık sistemine yeşil ışık
10 Mayıs 2012 Perşembe 12:44 tarihinde eklendi.

 

Hüseyin Karakullukçu, Danıştay'ın 144. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. 
   
Bir gazetecinin ''(Danıştay'ın verdiği kararlarla ilgili açıklama yapılırken biraz daha dikkatli olunmalı) dediniz. 19 Mayıs Genelgesi'nin yürütmesinin durdurulmasının ardından Sayın Milli Eğitim Bakanı sert bir açıklama yaptı. Bu özelde bir değerlendirmeniz olur mu-'' sorusuna, ''Eleştiri boyutları içerisinde normaldir. İdareciler buna tahammül göstermelidir, ama yargının bir özelliği vardır, yargı hepimize lazımdır. Yargı güçlü görünmek, güçlü olmak zorundadır dedik. O meyanda olması lazım. Sayın Bakanımız öyle söylemde bulunmuş, ama biz ona cevap vermedik, kendi takdirleridir. Aslında kararlarımız yerindedir eleştirilecek bir durum göremiyoruz'' yanıtını verdi. 
     
''O karara rağmen, o karara dolanma niteliğinde olacak düzenlemeler de var'' denilmesi üzerine Karakullukçu, şunları kaydetti: 
     
''Dolanma niteliğinde değil. Zaten kararın mahiyeti de 'yönetmelik hatta genelge varken siz genelge ile bazı şeyleri düzenleyemez veya ortadan kaldıramazsınız, yani bunun zımnında siz bir değişiklik yapmak istiyorsanız bu konudaki yönetmeliği dikkate almak suretiyle önce onları değiştirin ondan sonra genelgeye gelin' anlamındadır verilen karar. Doğrudur, yerindedir. Dolayısıyla Bakanlığımız ya da ilgili idare bu doğrultuda yeni bir düzenleme yaptılar sanıyorum.'' 
     
-''Başkanlık sultanlık değil''- 
     
Başkanlık sistemiyle ilgili sorular üzerine Karakullukçu, şunları söyledi: 
   
''Bunun tartışılmasını istiyorum. Demokratik bir yönetim biçimidir Başkanlık veya parlamenter sistem. Bunlar demokrasi dışındaki şeyler değildir. Yani sultanlık değildir Başkanlık sistemi. Başkanlık sistemini uygulayan devletler de vardır. Bazı ülkelerde başarıyla uygulanmaktadır. Burada Başkanlık sisteminde bildiğiniz gibi yürütmenin başı tektir. Halk tarafından seçilen başkanın kendisidir. Parlamenter sistemde olduğu gibi yürütmenin başı Sayın Cumhurbaşkanıdır, ama Başkanlık sisteminde belli bir süre için halk kendini yönetecek kişiyi seçer ve bütün yetkileri ona bırakır. O da hükümetini oluşturur, demokrasisini oluşturur ve görevi bu şekilde yürütür. Parlamento açısından da meclis tamamen hür düşüncesini yasalar kapsamında söyler. Yeniliğe açık olmamız lazım. Herkesin ne olursa olsun üstündeki kıyafetten ayakkabısının bağcığına kadar yeniliğe açık olması lazım. Değişiklikten bir şey kaybetmezsiniz. Beğenmezseniz geri değiştirirsiniz, ama bir yapın bakalım, ondan sonra görün.'' 
     
Bu arada, Karakullukçu, gazetecilerin ısrarı üzerine kaybettiği yüzüğün yerine taktığı yüzüğü yeniden göstererek, yüzüğün kendisine hediye edildiğini ve manevi değerinin yüksek olduğunu ifade etti. 
     
Yüzüğü nasıl koruyacağının sorulması üzerine Karakullukçu, ''Artık bunu da kaybedersek biz de gideriz herhalde'' diyerek espri yaptı. 
     
Bir gazetecinin kuruluş yıl dönümünün renkli kutlamalara sahne olduğunu belirterek, ''Halk oyunlarına siz de katılırsınız diye bekledik'' demesi üzerine Karakullukçu gülerek, ''Bir dahaki sefere'' karşılığını verdi.