Davuldan elektrik ürettiler

TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Kayseri Bölge sergisi 29 Mart’a kadar açık kalacak.

Davuldan elektrik ürettiler
26 Mart 2013 Salı 12:20 tarihinde eklendi, 3.357 kez okundu.

 

TÜBİTAK tarafından Kayseri’de açılan bölge sergisinde ağırlık olarak orta öğretim öğrencilerin enerjiye yönelik buluşlara odaklandıkları ortaya çıktı. Sergide, çalan davuldan, binalardaki yağmur suyundan ve yürürken ayakkabıdan elektrik üretimine kadar, enerjiyle ilgili bir çok proje yer aldı.
 
Melikşah Üniversitesi'ndeki bölge sergisinin açılışına Vali Şerif Yılmaz, Melikşah Üniversitesi Rektör Vekili ve TÜBİTAK Kayseri Bölge Koordinatörü Prof.Dr. Tankut Yalçınöz, Kayseri, Aksaray, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Sivas ve Yozgat'tan öğretmen ve öğrenciler ile Milli Eğitim Müdürlüğü yöneticileri katıldı. TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Kayseri Bölge sergisi 29 Mart’a kadar açık kalacak. Ankara’da yapılacak finale gönderilecek 17 projenin de seçiminin yapılacağı sergide bilgisayar, biyoloji, coğrafya, fizik, uygulamalı fizik, kimya, matematik, psikoloji, sosyoloji ve tarih dallarındaki projeler yer aldı.TÜBİTAK sergisinde yer alan bazı projeler şöyle:
 
* Kayseri Sema Yazar Lisesi binalardaki atık su ve yağmur suyundan elektrik üretilmesi, * Aksaray Hazım Kulak Anadolu Lisesi'nin ayakkabı ile yürürken elektrik elde edilmesi, * Kayseri Özel Yelkenoğlu Lisesi ögrencilerinin 'davulla eğlenirken elektrik üretin' adını vererek davul çalınırken 3 volt elektrik üretimi * Sivas İMKB Anadolu Lisesi ğrencilerinin kablosuz elektrik üretimi * Kayseri Kocasinan Anadolu Lisesi öğrencilerinin buz-su faz çiftinden elektrik enerjisi çıkarımı, * Niğde Fen Lisesi öğrencilerinin musluk suyu kullanarak elektrik elde edilmesi, * Sivas Sultan Murat Koleji ögrencilerinin aküden krom tellerin oütomobil veya araçların damlumbazlarına yerleştirilmesiyle davlumbazların kar tuttaması ve kazaların önlenmesi çalışması, * Kayseri Mustafa Germirli Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin sarımsak suyun glikozu (şekeri) yok edici etkisi, * Niğde Remide Yılmaz Atabek Anadolu Lisesi'nin fesleğinin demirin paslanmasını önleyici etkisi.
 
DAVULDAN ELEKTRİK ÜRETTİLER
 
Kayseri Özel Mustafa Yelkenoğlu Fen lisesi öğrencilerinden Şerife Seda Gedikbaş ve Esra Yılmaz’ın, 'Davulla eğlenirken, elektrik üretin projesinde', davulların çalındığında deri yüzeylerinde meydana gelen titreşimlerin Faraday Yasası'na göre, elektromotor kuvvetinden yararlanılarak, titreşimlerin mıknatıslar ve davulun etrafına sarılmış bobinlerle elektrik enerjisi üretmeyi başarmaları dikkati çekti.

DHA