"Demokratik mücadelenin gerillasıyız"

BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, beraberindeki BDP'li vekiller ve partililerle birlikte, Batman'dan sonra öğlen saatlerinde seçim bölgesi Siirt'e geldi.

Demokratik mücadelenin gerillasıyız
20 Haziran 2013 Perşembe 20:47 tarihinde eklendi.
Siirt Yardımlaşma ve Gazeteciler derneklerini ziyaret eden Kışanak, burada da Başbakan Erdoğan ve AK Parti'yi sert bir dil ile eleştirerek, reform yapılması amacıyla parlamentonun tatile girmemesi önerisinde bulundu.
 
"PARLAMENTO BU YAZ TATİL YAPMASIN"
 
Demokratikleşme sürecinin kalıcı hale getirilmesi gerektiğine dikkat çeken Kışanak, "Bölgede 6 aydır silah sesi gelmiyor, 6 aydır cenaze kaldırılmıyor, 6 aydır evlerde yas yok, bunlar çok önemli, çok değerli şeyler. Bunun kalıcı hale gelmesi, geçmişe dönülmemesi için neler yapabiliriz? Bunu konuşmanın zamanı, fakat burda biraz ağırdan alan bir yaklaşım var. Biz bunu doğru bulmuyoruz. Hükümetle yaptığımız görüşmelerde de ifade ediyoruz, biz zaten yeterince zaman kaybettik, yeterince enerji kaybettik, yeterince canımızı kaybettik, yeterince büyük acılar yaşadık. Artık kaybedecek ne zamanımız, ne tahammülümüz kaldı. Bu konuda hükümete büyük sorumluluk düşüyor. Biz arzu ediyoruz ki parlamento uzun bir süre tatil yapmasın. Bu yaz da çalışsın, halka hizmet etmesi ve bu süreci ilerletmesi gerekiyor parlamentonun. Çünkü önümüzde fazla bir zaman yok. Kasım ayına kadar parlamentoda bir takım reformlar yapıldı, yapıldı. Yapılamazsa sonrası bütçe görüşmeleri ve stresli seçim takvimidir. Artık Kasım ayından sonra parlamentodan bir yasal değişiklik çıkarmak, bir reform yapmak mümkün değil. O zaman bu yazın önümüzdeki 4-5 ayı iyi değerlendirmek gerekiyor" dedi.
 
"ACİL YAPILMASI GEREKEN REFORMLAR"
 
Acil yapılması gerekenler konusuna da değinen Kışanak, cezaevlerinde binlerce Kürt politikacının bulunduğunu hatırlatarak, "Bunların durumuna çözüm olan yasal değişikliklerin yapılmasıdır. Siyasi Partiler Yasası, herkes şikayet ediyor. Mevcut siyasi partilerde seçimlerle ilgili yasalar, demokrasiye uygun değil. Bunların değişmesi lazım. Kürt sorunundan da bağımsız olarak, tüm Türkiye'de demokrasi ve özgürlük isteyenlerin arzusu bunlar. Seçim barajı böyle, hazine yardımı böyle, aslında gönül istese kolaylıkla yapılacak reformlar. Yani biz arzu ediyoruz ki hem yerelde, hem genel olarak, bu sürecin ilerlemesini arzulayan herkes, hükümete adım atması konusunda bir çağrıda bulunsun, bir teklifte bulunsun ve hükümeti bu konuda cesaretlendirsin. Bu adımların atılmasının önemine vurgu yapsın" diye konuştu.
 
"İKTİDAR OLMAK, TOPLUMUN TÜMÜNE HÜKMETMEK ANLAMINA GELMİYOR"
 
İstanbul Gezi Parkı'nda yaşanan olaylarla ilgili değerlendirme yapan BDP Gültan Kışanak, şunları söyledi:
 
"Sorun olmayan bir yerde, kimse sorunu kullanamaz. AKP hükümeti, bir kere sorun nerede diye bakmalı. Sorunun kaynağına dayalı bir politika üretmeli. Birileri bu sorunu kullanıyor olabilir. Hükümetin elinde ne var, ne yok? Hangi bilgi var? Bunu kamuoyuna açıklamadı, izah etmedi. Bir haftadır, 'elimizde önemli bilgiler var açıklayacaz, izah edeceğiz' diyerek bazı toplum kesimlerini hedef gösteriyor. Bu doğru bir yaklaşım değil. Elinde ne varsa, bir an önce açıklasın, toplum da görsün, Fakat AKP Hükümetine muhalefet etmek, politikalarına karşı çıkmak, yaptıklarını beğenmemek, herkesin en demokratik hakkıdır. Yarın CHP de iktidarda olsa, CHP'nin yaptıklarına itiraz edenler, beğenmeyenler olacaktır, karşı çıkanlar olacaktır. İktidar olmak demek, tümüne hakim olmak, toplumun tüm kesimlerini raptu zap altına almak anlamına gelmiyor."

DHA