Deprem bilgilerini AFAD duyuracak

TBMM, kabul ettiği yeni kanunla deprem bilgilerini kamuoyuna resmi olarak duyuracak yetkili kurum olarak Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) olacak.

Deprem bilgilerini AFAD duyuracak
28 Şubat 2014 Cuma 18:25 tarihinde eklendi.

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayının ardından Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni düzenleme ile deprem verilerini kamuoyuna resmi olarak açıklamaya Başbakanlık Afet ve Acil Durum Başkanlığı (AFAD) yetkilendirildi. Vatandaşlar, 45 yıllık geçmişe sahip olan ve AFAD bünyesinde faaliyet gösteren Deprem Dairesi Başkanlığı’nın Türkiye genelindeki 683 deprem gözlem istasyonundan elde ettiği anlık verilere dayanan doğru deprem bilgilerine tek elden ulaşabilecek.

DEPREM VERİLERİ NETLİK KAZANIYOR

Geçmiş yıllardan edinilen deneyimler, depremlerden sonra farklı kurum ve kuruluşlar tarafından açıklama yapılmasının kamuoyunun doğru bilgilendirilmesine engel olduğunu gösteriyor. Bu yüzden, bu tür açıklamaların resmi bir dayanak noktası da oluşturabilmesi adına tek ve yetkili bir kurum tarafından yapılması konusunda bir görüş birlikteliği bulunuyor.

Uzmanlık alanı başta deprem olmak üzere afet ve acil durum yönetimi olan AFAD’ın resmi açıklama yetkisi, oluşabilecek belirsizlikleri ortadan kaldıracak. Ayrıca, sigortacılık gibi farklı sektörlerde resmi veri eksikliği sebebiyle yaşanan hukuki ihtilafların da giderilmesine yardım edecek. Deprem verilerinin tek bir merkezde toplanması ve kamuoyuna tek bir yetkili kurum tarafından resmi olarak duyurulması uygulamasına, ABD ve Japonya gibi gelişmiş ülkeler de dahil olmak üzere dünya genelinde sıklıkla rastlanıyor. 


CİHAN