Dersim olayları protesto edildi

1937-38'deki Dersim olaylarını protesto etmek için Galatasaray Meydanı'nda toplanan Pertekliler Derneği, Alibeyköy Dersimliler Derneği ve Munzur Çevre Derneği'ne üye 100 kişilik grup, Meydan'da mum yakıp oturma eylemi yaptı.

Dersim olayları protesto edildi
14 Kasım 2014 Cuma 22:39 tarihinde eklendi.
 
Ellerinde Dersim olaylarında ölenlerin fotoğraflarını taşıyan grup, Kürtçe müzik eşliğinde kırmızı karanfillerle olayı protesto etti. Grup ayrıca, Dersim katliamdır, hesabını soracağız yazılı Kürtçe ve Türkçe pankartlar açtı.
 
Grup adına basın açıklaması yapan Hatun Esen, "77 yıl önce Elazığ'da görülen Dersim Davası'nda 70'e yakın insan yargılanır. Dava sonucunda Dersim ileri gelenlerinden 7'si idam edilir. Geri kalanlar müebbet hapisle cezalandırılarak Türkiye'nin çeşitli cezaevlerine gönderilir. Dersim olayı biter. Aradan yıllar geçer. Fakat bu insanların akıbetlerini kimse öğrenemez. Aradan 77 yıl geçti, hala Seyid Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri belli değil. O gün suçumuzmuş gibi, dilimiz, kimliğimiz ve özgürlüğümüz hala devletin ipoteği altında ve hala kendi toprağımızda birilerinin ötekisi konumundayız. Buradan AKP'ye sesleniyoruz; niyetiniz hile değil gerçek özür ise, kefensiz yatanlarımızın mezar yerlerini açıklayın ve dilimize, inancımıza saygı gösterin" dedi.
 
Grup, basın açıklamasının ardından bir süre daha Meydan'da bekledikten sonra olaysız şekilde dağıldı. 

DHA