Dilekçe Komisyonu'ndan inceleme

TBMM Dilekçe Komisyonu üyesi milletvekilleri, Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'nın askeri yasak bölge sınırlarında bulunan ve güvenlik gerekçesiyle boşaltılması istenilen Köyceğiz'in Sultaniye köyünün Büyük Karaağaç Mahallesi'nde incelemelerde bulundu.

Dilekçe Komisyonundan inceleme
23 Aralık 2011 Cuma 18:13 tarihinde eklendi.

TBMM Dilekçe Alt Komisyon Başkanı AK Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın, komisyon üyesi CHP Bursa Milletvekili Kemal Ekinci ve AK Parti İstanbul Milletvekili Gürsoy Erol, ilk olarak Marmaris'teki Aksaz Deniz Üssü'ne giderek bazı askeri yetkililerle görüştü. 
    
Kendilerine eşlik eden AK Parti Muğla Milletvekili Yüksel Özden ve CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir ile daha sonra Büyük Karaağaç Mahallesi'ne geçen milletvekillerini, çok sayıda köylü karşıladı. 
    
Milletvekili İsmail Aydın, yaptığı açıklamada, köylülerin komisyonlarına yaptığı başvuru üzerine incelemede bulunmak üzere bölgeye geldiklerini söyledi. Köylülerin tapulu arazilerindeki birtakım haklarının engellendiği yönünde şikayetleri bulunduğu belirten Aydın, "Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devleti. Bunun gereği olarak kanunlara istisnasız herkes riayet etmek zorundadır. Aksaz Deniz Üssü'nü ziyaret ederek komutanlarla görüştük. Mahallenin güvenlik gerekçesiyle boşaltılmasını istiyorlar. Hukuk ne diyorsa, neyi gerektiriyorsa o yapılacaktır" dedi. 
    
Mahallenin ikinci derecede askeri alanda yer aldığına işaret eden Aydın, bu tür yerlerde yaşayanların günlük hayatlarını hiçbir kısıtlamaya maruz kalmadan sürdürebileceklerini söyledi. Aydın, bu statüdeki yerlere sadece dışardan gelen kişilerin girişinde kısıtlama olduğunu vurguladı. 
    
Köy muhtarı Rahim Yıldırım ise 1978 yılında mahallelerinin askeri alan olarak belirlendiğini ifade ederek, boşaltılmak istenilen mahallenin yaklaşık 2 bin dönüm genişliğinde, 40 haneli ve 128 kişinin yaşadığı bir yer olduğunu söyledi. Yıldırım, "Askeri üs ile aramızda az bir mesafe var. Hatta çocuklarımız askeri üsteki okulda eğitim görüyor. Askerle bir sorunumuz yok ama şu anda işgalci olarak görülüyoruz. Askeriye buraya bizden sonra geldi. Aramızdan bir çay geçiyor ve bu çayın sınır olarak belirlenmesini istiyoruz" dedi. 
    
Köylüler ise jandarmanın köylerine gelerek bir hafta içerisinde evlerini boşaltmaları gerektiğini söylediğini ancak atalarının mezarlarının bulunduğu toprakları terk etmek istemedikleri belirtti. 
    
Köydeki bazı arazilerin dönümü 6 bin liraya kamulaştırıldığına değinen köy sakinleri, bunun çok az olduğunu söyledi. 
    
Geçim kaynakları olan balıkçılığı askeri yasak bölge uygulaması nedeniyle sürdüremediklerini dile getiren köylüler, birçok köy sakininin askeri bölgeyi ihlal ettiği gerekçesiyle para cezası aldığını hatta bazılarının hapis yattığını dile getirdi. 
    
Köylüleri dinledikten sonra köyü gezerek inceleme yapan komisyon üyeleri daha sonra bölgeden ayrıldı.