"Dilimiz sayın Apo'dur"

Zenderlioğlu, "Dilimiz, Diyarbakır Surları, Fırat, Dicle, Botan, sayın Apo'dur. Yaşasın Kürt ve Kürdistan" dedi.

Dilimiz sayın Apodur
23 Şubat 2013 Cumartesi 17:12 tarihinde eklendi, 1.261 kez okundu.

 

Diyarbakır'da ana dilde eğitim istemiyle düzenlenen mitingde konuşan BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, Kürtlerin gördükleri bütün baskılara rağmen boyun eğmediğini ve dillerine sahip çıktığını söyledi. Zenderlioğlu, "Dilimiz, Diyarbakır Surları, Fırat, Dicle, Botan, sayın Apo'dur. Yaşasın Kürt ve Kürdistan" dedi.
 
Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda Eğitim-Sen ve Kürdi-Der'in öncülüğünde düzenlenen KESK ve BDP'nin de destek verdiği 'Anadil' mitingine yaklaşık 5 bin kişi katıldı. PKK flamaları açılan ve sık sık Abdullah Öcalan lehine sloganlar atılan mitingte çocuklar, 'Ne Türkçe, ne Arapça ana dilim Kürtçe', 'Asimilasyona uğradım ana dilimi bilmiyorum' dövizleri açtı.
 
Mitingte düzenleme komitesi adına konuşan Eğitim-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Kasım Birtek, Kürt halkı olarak yıllardır inkar ve imha politikalarıyla karşı karşıya bulunduklarını öne sürerken, şöyle dedi:
 
"Başbakan Erdoğan Almanya'da yaşayan Türkler'in asimilasyonuna karşı çıkarak asimilasyonun insanlık suçu olduğunu söyledi. Peki o zaman binlerce yıldır kendi toprakları üzerinde yaşayan Kürtlerin asimilasyonu neyin nesidir? Bu insanlık suçu değil midir? Cumhuriyet'in kuruluşundan bu yana 'tek millet', 'tek dil' teranesi tekrarlanıp duruyor. Bu söylem AKP iktidarı döneminde de devam ediyor. Hatta sayın Başbakan daha da ileri giderek 'Tek dili kabul etmeyenler çekip başka yere gitsin'ler diyor. Bu tavrıyla sayın Başbakan adeta faşist ideolog Nihal Adsız'ın 1946 talimatlarını yerine getiriyor. Sen hangi yetki, hangi cüretle kimi kimin ülkesinden kavuyorsun? Öyle anlaşılıyor ki, sayın Başbakan'ın idrak edemediği bir şey var. Kürtler artık 1946'nın Kürtleri değil. Ana dilde eğitim bir haktır. Hak; Allah'ın adlarından biridir. Eğer Allah'a inanıyorsanız Allah'ın hak olarak gördüğü dil hakkına saygı göstereceksiniz. Bunu yapmayıpta dini bir asimilasyon aracı olarak kullanırsanız günahın ötesinde bir durumla karşı karşıyasınız. Allah sizi hidayete erdirsin. Bu ülkenin en kadim halklarından Kürtler, ilkokuldan üniversite son sınıfa kadar kendi ana dilleriyle eğitim görmek istiyor. Hiç kuşku yok ki, Kürtler kendi eğitim statülerini de kendileri kuracaklar."
 
ZENDERLİOĞLU: YAŞASIN KÜRT VE KÜRDİSTAN
 
BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu ise, Kürtçe yaptığı konuşmada, Kürtler'in gördükleri bütün baskıya rağmen dillerini anneleri sayesinde yaşama devam ettiğini söyledi. Ortadoğu'da Kürtler'in engellenmek istediğini ancak Kürtlerin Birlikte hareket etmesi ve Abdullah Öcalan sayesinde başarılı olunamadığını savunan Zenderlioğlu, "Kürtler tüm baskılara rağmen dillerinden vazgeçmedi, baskılara boyun eğmedi. Bugün de baskılara boyun eğmeyerek dillerine sahip çıkacaklar. Halkımızdan isteğimiz başkasına umut bağlayaclarına ev, sokak, kentlerini birer okula çevirsinler. Dilimiz varlığımız, onurumuzdur."

DHA