"Din, dil, ırk, ayrımı olmamalı"

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve 46 kuruluşun işbirliği ile kurulan ve ayda 3 bin 500 ihtiyaç sahibi aileye yardımda bulunan Sarmaşık Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği'nin faaliyetleri, Şanlıurfa'da düzenlenen Yoksullukla Mücadele Formu'nda anlatıldı.

Din, dil, ırk, ayrımı olmamalı
13 Temmuz 2013 Cumartesi 21:56 tarihinde eklendi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, ihtiyaç sahibi ailelere yardım için kurulan platformların din, dil, ırk, renk ayrımı yapmamaları gerektiğini belirterek, "Biz Diyarbakır'da şunu esasa aldık. Hangi siyasi partinin mensubu olursa olsun bizim ortak noktamız yoksullukla mücadeledir. Siyasi kimliklerimizi bir tarafa bırakıyoruz" dedi.
 
Foruma BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, CHP İl Başkanı Ferhat Karataş ve BDP İl Başkanı Halit Yıldıztekin ile partililer katıldı.

Forumda konuşan Başkan Osman Baydemir, 2006 yılında Diyarbakır'ın yoksulluk haritası çıkarıldıktan sonra kurulan Sarmaşık Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği ile ihtiyaç sahibi ailelere ulaşıldığını söyledi. Açlığını ve yoksulluğun farklı şeyler olduğunu belirten Baydemir, "Açlığın ne demek olduğunu, aç kalmayan bilmez.

İşte bu yüzden açlığı bilen insanların oluşturduğu Sarmaşık Derneği bu amaçla oluşturulan bir sosyal dayanışma ağıdır. Açlıkla mücadele eden platformlarda da din, dil, ırk, renk ayrımı olmamalıdır. Biz Diyarbakır'da şunu esasa aldık. Hangi siyasi partinin mensubu olursa olsun bizim ortak noktamız yoksullukla mücadeledir. Siyasi kimliklerimizi bir tarafa bırakıyoruz" dedi.
 
MÜTEVAZI İDDİALARIMIZ VARDI
 
Konuşmasında derneği mütevazı iddialarla kurduklarını ifade eden Başkan Osman Baydemir, şöyle devam etti:
 
"Yerinden yurdundan edilen, üretiminden koparılan, aile birliğini yitiren tüm bunlar da yetmezmiş gibi sefaletle karşı karşıya bırakılan bu insanlarımızın içine sokuldukları durum karşısında bir şeyler yapılmalıydı. Bizler bu kente karşı sorumluluk duyanlar bir yerden başladık. Kendi yaramızı kendimiz sarma adına Sarmaşık Derneği'ni oluşturduk. Başlarken mütevazı iddialarımız vardı. Yoksullaştırma politikalarıyla insanlarımızın içine düşürdüğü durumu nedenleriyle birlikte görünür kılmak, kamuoyu oluşturmak ve sorunun çözüm gücünü elinde bulunduran kurumları harekete geçirmekti.

İlk çalışmamızda 'Kent Yoksulluk Haritası' projesi elde ettiğimiz çarpıcı ve bizleri de hayrete düşüren veriler yukarıda belirttiğimiz mütevazi iddialarımızı değiştirmeyi zorunlu kıldı. Sadece kent merkezinde 5 bin civarında ailemiz açlık riskiyle karşı karıyaydı ve kimi geceler aç yatıyordu. Dile kolay 30 bin kişi bir öğün bile destek sunulmadığında aç kalma ihtimali oldukça yüksek 30 bin kişi idi. Böylesi bir ortama da yola çıkarak Sarmaşık 6 yıl gibi kısa sayılabilecek bir zamanda önemli çalışmalar gerçekleştirdi."
 
Konuşmanın ardından forum, partililerin karşılıklı konuşmasıyla devam etti.

DHA