Diyanet'ten kurban tebliği

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2013 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Diyanetten kurban tebliği
20 Temmuz 2013 Cumartesi 14:49 tarihinde eklendi.

Tebliğde, kurban hizmetleri komisyonlarının çalışmaları, salgın hastalıklar açısından dikkat edilecek hususlar, kurbanlık hayvan işletmeleri ve hayvan sevkleriyle ilgili alınacak önlemler ve kontrollerle, kurbanlık hayvan satış ve toplu kurban kesimi yapılacak yerlerde uyulması gereken kurallar ve alınacak tedbirler yer aldı.

Tebliğ ile 2013 yılı Kurban Bayramı münasebetiyle dini amaçla ve ibadet maksadıyla kurban kesmek isteyen vatandaşların kurbanlarını dini hükümlere, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun olarak hayvana en az acı verecek şekilde bizzat kesmelerine veya vekalet yoluyla kestirmelerine yardımcı olunması, kurban satılacak veya kesilecek yerlerin belirlenmesi gibi ilkeler düzenlendi.

Kurban hizmetleri komisyonlarının çalışmalarının yer aldığı tebliğde, 15 Ekim 2013 tarihinde idrak edilecek Kurban Bayramı münasebetiyle gerekli tedbirler alınacak, kurban hizmetleri ile ilgili olarak başta belediyeler olmak üzere bütün komisyon üyeleri yükümlülüklerini yerine getirme konusunda daha aktif olacak. Kurban Bayramı'nda ibadet maksadıyla kurban kesecek vatandaşlarımızın bu görevlerini ifa ederken kurbanlarını dini hükümlere, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun bir şekilde kesmelerine veya vekalet yoluyla kestirmelerine yardımcı olmak amacıyla, hizmetlerde iyileştirme yapılacak, şehir dışında ihtiyacı karşılayacak sayıda kurbanlık hayvan satılacak ve şehir içinde ve dışında, satış yerlerinde satılan tahmini hayvan sayısına uygun yeterli miktarda kurban kesilecek yerleri tespit edecekler. Vatandaşlarımızın kurbanlarını kesim yerlerinde kesmeleri için kesim işlemini artıracak tedbir ve teşvikler alınacak.

ÇEVRESEL RİSKLERİ EN AZA İNDİRECEK ALANLAR SEÇİLECEK

Büyükşehirlerde kurban hizmetlerinin daha kolaylaştırılabilmesi için kurbanlık hayvan satış ve kesim mekanları birbirine yakın yerlerde olacak şekilde planlanacak. Çevresel riskleri en aza indirerek, varsa atık yönetimi planlanmış alanlar seçilecek. Kesimlerde istenmeyen durumlar daha çok büyükbaş hayvanlardan kaynaklandığından özellikle büyük şehirlerde büyükbaş hayvan kesimi konusunda daha duyarlı olunacak. Satış ve kesim yerlerine kolay ulaşımın sağlanması için yerel yönetimlerce tedbir alınacak. Gerektiğinde pazar yerlerinin, maliyeti düşük basit düzeneklerle kurban kesim yeri haline dönüştürülmesine yönelik hazırlıklar yapılması için yerel yönetimlerle sıkı işbirliğine girilerek seyyar kesimhaneler kurulmak suretiyle çevre kirliliğini önleyici tedbirlerin alınması sağlanacak.

Kurbanlık hayvan satış yerleri, insan ve çevre sağlığı ve güvenliği ile hayvan refahı gözetilerek etrafı branda ile çevrili, üstü kapalı; yetiştirici, satıcı, alıcı ve diğer vatandaşların su, tuvalet, kapalı oturma yeri ve benzeri sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hazırlanması sağlanacak. Kurban kesim yerleri, dezenfekte edilebilir, zemininde su biriktirmeyen, ışıklandırma ve havalandırması bulunan, sağlık ve temizlik şartlarına uygun mekanlardan seçilecek. Ayrıca yetiştirici, satıcı, alıcı, görevli personel, kasap, kasap yardımcısı ve diğer vatandaşların su, tuvalet, kapalı oturma yerleri ve benzeri sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde düzenlenmesi sağlanacak.

SORUNLAR TESPİT EDİLEREK EYLEM PLANI UYGULANACAK

Her il ve ilçede, bir önceki yıla ait kurbanlık hayvan satış ve kurban kesimlerinde yaşanan sorunlar tespit edilerek 2013 yılı için hazırlanacak Eylem Planı uygulamaya konulacak. Ayrıca, 2013 yılı Kurban Bayramında yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri de belirlenerek 2014 yılında değerlendirmeye alınmak üzere dosyalanacak.

VEKALETLE KURBAN KESİMİ KONUSUNDA BİLGİLENDİRME YAPILACAK

Kurban kesimi konusunda halk eğitim merkezlerinde ‘Kesim Elemanı Yetiştirme ve Geliştirme Kursları’ düzenlenmesine devam edilecek, kurban kesim elemanı olarak görev almak isteyenlerin bu kurslara katılarak gerekli eğitimi aldıktan sonra ‘Kurs Bitirme Belgesi’ almaları sağlanacak. Ayrıca, bu kurslara kurbanlarını kendileri kesecek olanların da katılmaları teşvik edilecek ve kursların ilgi görmesi için etkili çalışmalar yapılacak. Vekaletle kurban kesimi konusunda halk bilgilendirilecek.

KURBAN KESİMİNDE RANDEVU SİSTEMİ

Mezbaha ve kurban kesim yerlerinde kesimlerin daha düzenli yapılması, zaman kaybının ve karmaşanın önlenmesi için randevu sistemi getirilecek ve hayvan kesimi, yüzme, et paylaşımı, temizlik ve benzeri işlemler esnasında sıra bekleyenleri sıkıntıya düşürmeyecek şekilde gerekli tedbirler alınacak.

‘KESİMSİZ KURBAN’ İBADETİNİN OLMADIĞI KONUSUNDA BİLGİLENDİRME YAPILACAK

Bilgilendirme çalışmaları kapsamında ise eğitim çalışmalarında dinî referanslara da atıf yapılacak. Konferans, vaaz ve hutbelerde konunun dini ve sosyal boyutu üzerinde durulacak, yazılı ve görsel medyadan da yararlanılarak kurban ibadeti ve kurban hizmetleri konusunda bilgilendirme ve eğitim çalışmalarına önem verilecek. Vekaletle kurban kesim organizasyonu yapan kuruluşlara kurban kesimi için vekalet veren vatandaşın vekaletini dini hassasiyete uygun bir şekilde vermesini sağlayacak ve ‘kesimsiz kurban’ ibadetinin olmadığı hususunda bilgilendirme yapılacak. Kurban ibadetinin bir yardım toplama kampanyası olmadığı, kesimsiz kurbanın veya kurban yerine yardım yapmanın kişiyi kurban borcundan kurtarmayacağı, kurban ibadeti niyetiyle hayvanın etinin azami ölçüde ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması, kurban kesiminde çevre ve sağlık şartlarına riayet etmenin gerekli olduğu da hatırlatılacak.

SALGIN HASTALIKLAR İÇİN TEDBİRLER

Salgın hastalıklar açısından dikkat edilecek hususlara uyulması konusunda da kurbanlık hayvan yetiştiren işletmelerdeki büyükbaş ve küçükbaş hayvanların salgın hastalıklar yönünden kontrol edilmesi sağlanacak. Hayvan pazarı, borsa, geçici hayvan satış ve kesim yerlerinin resmi veteriner hekimlerce yapılan kontrol ve denetimleri sıklaştırılacak, halka aydınlatıcı bilgiler verilecek. Sadece aşılama kampanyası uygulanan yerleşim birimlerinden yapılacak büyükbaş hayvan sevklerinde şap aşısı yaptırmış olma şartı aranacak. Sığır cinsi hayvanların şap hastalığına karşı aşılanıp aşılanmadığı kayıtlar ve aşılama makbuzları ile kontrol edilecek.

Trakya bölgesindeki iller ile İstanbul ili Avrupa yakasına, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 2010/7 ve 2010/13 sayılı Trakya’ya Yapılacak Canlı Hayvan Sevkleri Genelgeleri kapsamında uygun şartları taşıyan kurbanlık hayvanların sevklerine 1/10/2013 tarihinden itibaren başlanacak olup bu tarihten önce kesinlikle sevk işlemi yapılmayacak. Trakya bölgesi illerinden İstanbul ilinin Anadolu yakasına getirilen büyükbaş ve küçükbaş hayvanlardan satılamayanların Trakya bölgesine geri dönüşleri engellenerek en yakın mezbahada kestirilmeleri sağlanacak.

Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ'de yine Kulak küpe ve pasaportların toplanması ve kayıtlarının silinmesi, kesim yeri olarak değerlendirilebilecek alternatif alanlar, kurban hizmetleri kapsamında alınacak çevresel önlemler, etrafı kapatılmış özel mülk veya bahçesinde kurban keseceklerin uyması gereken kurallar, Büyükşehir belediyelerinin ve belediyelerin yükümlülükleri ile cezai işlemler gibi maddeler yer alıyor.


CİHAN