Dünyanın en uzun 4. tüneli olacak

Rize'yi Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine bağlayan, kış aylarında kar nedeniyle geçit vermeyen Rize-Erzurum karayolu güzergahındaki 2600 rakımlı Ovit Dağı'nda 50 yıldır yapılması istenen tünel hayata geçiriliyor.

Dünyanın en uzun 4. tüneli olacak
02 Kasım 2011 Çarşamba 16:14 tarihinde eklendi, 1.820 kez okundu.

 

Rize'nin İkizdere ilçesi sınırlarında kalan Ovit Dağı geçidi, kar yağışının durumuna göre genellikle kasım ile nisan ayları arasında bazen de mayıs ayına kadar ulaşıma kapalı tutuluyor. Yolun 12 ay boyunca ulaşıma açık tutulabilmesi için yaklaşık 250 kilometrelik Rize-Erzurum karayolunun İkizdere ile İspir arasındaki Ovit Dağı'nın tünelle geçilmesi planlanıyor.        
 
Ulaştırma Bakanlığınca 2023'e kadar bitirilecek projeler arasına alınan Rize-Erzurum Otoyolu Projesi'nin en önemli bölümünü Ovit Dağı tüneli oluşturuyor. Proje kapsamında önemli bölümü tamamlanan İyidere-İkizdere otoyolu çalışmalarının da kısa sürede tamamlanması hedefleniyor.        
 
İHALE YIL SONUNDA 
Rize ve bölge ekonomisine önemli kazanımlar sağlayacağı belirtilen otoyolun en önemli bölümü olan Ovit Dağı tüneli için zemin etüdü, uzunluğu, giriş ve çıkış yerlerinin belirlenmesi ve yaklaşık maliyetinin hesaplanması amacıyla yaklaşık 18 ay önce Ovit Dağı'nda başlatılan zemin etüt ve sondaj çalışmaları sona erdi.
 
Ovit Dağı tünelinin ihalesinin yıl sonuna kadar yapılması bekleniyor.        
 
TÜNELİN MALİYETİ 600 MİLYON LİRA 
Rize-Erzurum Otoyolu'yla (Sevgi Yolu) Doğu Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin birbirine bağlanması, böylece bölge illeri arasındaki ticari ve kültürel alışverişin canlandırılması hedefleniyor. Bu kapsamda Rize-Mardin otoyolu güzergahı ile çevresinde bulunan 12 ilin ticaret ve sanayi odası yönetim kurulu başkan ve üyeleri, yolun yapımına bir an önce başlanıp öngörülen tarihten önce bitirilmesi amacıyla kamuoyu oluşturmak için ilk olarak Ankara'da, ardından Rize ve Mardin'de toplantılar yapmıştı.        
 
Ovit Dağı, 20 Kasım 1999 ile 12 Nisan 2011 arasında 2 çığ düşmesi olayının meydana gelmesi ve birinde 18, diğerinde 16 kişinin mahsur kalması üzerine gündeme gelmişti.       
 
Öte yandan, 2012 bütçesine Ovit Dağı tüneli için 50 milyon lira ödenek ayrıldığı, sadece tünelin maliyetinin 600 milyon lira olduğu, bağlantı yolları, kavşaklar ve diğer yapılması planlanan yollar ile toplam maliyetin 1,5 milyar lirayı bulduğu öğrenildi.        
 
Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, Ovit tünelinin Rize'de belki de 50 yıldır konuşulduğunu ancak uzun yıllar bu konuda hiçbir çalışma yapılmadığını söyledi.      
  
"YAPILACAK YOLUN MARDİN'E KADAR UZAMASI GEREK"
Hacımüftüoğlu, şöyle konuştu:
 
"Ovit tüneli en fazla önem verdiğim konulardan biri. Bu nedenle ilde göreve başladığım ilk günden bu yana Ovit Dağı tünelini gündemde tuttum ve nasıl bir çalışma yapılabileceğini araştırdım. Girişimlerimiz üzerine Ovit Dağı'nda etüt çalışmaları başlatıldı ve sağlıklı bir şekilde sonlandırıldı. Artık tünelin yapılması konusundaki süreç sağlıklı bir şekilde işliyor. Türkiye'nin belki de en uzun süre yapılması beklenen tüneline nihayet ilk kazmanın vurulması artık çok yakın.
 
Son 2 yıl öncesine kadar hiçbir çalışma yapılmamış Ovit tüneli konusunda bu kadar hızlı yol alınması kolay bir iş değil. Bu, konuya verdiğimiz önem sayesinde oldu.
 
Proje, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca 2023'e kadar bitirilecek projeler arasına alındı. Bundan sonra da aynı şekilde çalışmalara devam edip tünelin olabilecek en kısa zamanda ve en iyi şekilde yapılmasını sağlamaya çalışacağız.
 
Yapılacak yolun Mardin'e kadar uzaması gerek. Güzergahtaki yolların önemli bölümü zaten yapılmış. Rize-Erzurum yolunun en önemli kısmı Ovit mevkisi. Ovit'te tüneli yaptığımızda İspir'e kadar rahatlıkla gideceğiz. Buradan sonra da İspir ile Aşkale arasında bir tünele ihtiyaç olacak. Bunu da gerçekleştirirsek çok kısa mesafeden Erzurum'dan sahile inmek mümkün olabilecek. O zaman Rize'nin yıllardır hayalini kurduğu Ovit tüneli gerçekleşmiş, kuzey güney aksının en önemlilerinden biri olan Rize-Erzurum hattı tamamlanmış olur. Ovit tüneli, 15 kilometreye yakın uzunluğu ile Türkiye'nin en uzun tüneli olacak. Böylece Rize'nin rüyasını gerçekleştirmiş olacağız. Rize ve bölgenin hevesi, rüyası olan proje, bölgeye maddi anlamda da önemli katkı sağlayacak."
       
"BÖLGE EKONOMİSİNE HAREKET GETİRECEK"
Rize Ticaret ve Sanayi Odası (RTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ofluoğlu ise Rize-Erzurum karayolundaki geçit konumundaki Ovit Dağı'nda yapılacak tünelin çocukluğundan beri konuşulan bir proje olduğunu söyledi.        
 
Rize-Erzurum karayolunun transit taşımacılığa uygun hale getirilmesinin Rize'nin kaderini değiştireceğini ifade eden Ofluoğlu, "Ovit Dağı'nın tünelle geçilmesi Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz'in kader projesidir. Çünkü Karadeniz limanları ile İran'ı, Doğu Karadeniz ile doğu bölgesini kucaklaştıracak bir projedir. Bu nedenle Erzurum, Kars, Trabzon gibi bölge illerini de en az Rize kadar ilgilendiriyor. Bugün İran, ithalatının büyük bölümünü Avrupa'dan yapıyor. Ancak bunda uzun bir güzergah izleniyor. Bu taşımacılığa ödenen yıllık navlun bedeli 5 milyar dolar civarındadır. Ovit tüneli ile İran ticaretini Karadeniz limanları üzerinden yapabilecek. Bu da Rize ve bölge ekonomisine büyük hareket getirecek" dedi.