EGE'de gerilim; oraya Yunan bayrağı diktiler

Başbakan Yıldırım, "Ege Denizi'nde komşumuz Yunanistan'ın bir takım faaliyetlerinin olduğu malumunuz. Bunlara yönelik Kardak kayalıklarına benzer girişimlerin olduğunu görüyoruz. Yine Didim açıklarında, yerleşim yeri olmayan kayalık buraya bir yunan bayrağı dikme girişimi oldu. Sahil Güvenlik Ekiplerimiz müdahaleyi yaptılar. Ve oradan o bayrağı kaldırdılar" dedi.

EGEde gerilim; oraya Yunan bayrağı diktiler
16 Nisan 2018 Pazartesi 12:56 tarihinde eklendi.
Aydın'ın Didim ilçesi açıklarındaki Antrofotos (Hurşit) kayalığına bir grup Yunan tarafından dikilen Yunanistan bayrağı, sahil güvenlik ekipleri ve SAT komandoları tarafından kaldırıldı.
 
Bir grup Yunan, 'Hurşit' olarak bilinen kayalığa Yunanistan bayrağı dikti. Haberin duyulmasıyla bölgeye hareket eden sahil güvenlik ekipleri ve SAT komandoları, Aydın'ın Didim açıklarındaki kayalığa çıkarak, bayrağı kaldırdı. Başbakan Binali Yıldırım, bugün yaptığı açıklamada bayrağın kaldırıldığını şu sözlerle duyurdu:
 
"Ege Denizi'nde zaman zaman gerginliği artırmaya yönelik, komşumuz Yunanistan'ın birtakım faaliyetlerinin olduğu malumunuz. Son zamanlarda bu ihlallerde artışlar göze çarpıyor. Aidiyeti, sahipliği belli olmayan kaya parçaları var. Bunlara yönelik Kardak kayalıklarına benzer girişimlerin olduğunu görüyoruz. Didim açıklarında Antrofotos kayalığına Yunan bayrağı dikme girişimi oldu. Sahil güvenlik ekiplerimiz gerekli müdahaleyi yaptılar, oradan o bayrağı kaldırdılar. Yunanistan'a tavsiyemiz iyi komşuluk ilişkileri içerisinde gerginliği artıracak provokasyonlardan uzak durmasıdır. Ülkemizin egemenlik haklarından kimsenin taviz vereceğimizi düşünmemesini bekliyoruz. Bu yönde yapılacak fiili durumlara gereken karşılığı vermeye kararlıyız."

 

YUNANİSTAN'DAN AÇIKLAMA

Başbakan Binali Yıldırım bugün Hurşit kayalıklarına dikilen Yunan bayrağının indirildiğini açıkladı. Yunan basını da gelişme gelişmeyi duyurdu. Yunan Savunma Bakanlığı kaynaklarının 'fotoğrafları araştırıyoruz' dediği iddia edildi.

Yunanistan'da haberi önce Sisam adasındaki yerel “samos24.gr” sitesi duyurdu.
 
Haberde, kısa sürede pek çok Yunan haber sitesinde de yer aldı. Haberlerde, 'Hurşit adalarının güneydoğusunda bulunan Kerdo kayalığına tekne ile giden 3 Yunanlı'nın kayalığın en yüksek noktasına Yunan bayrağı diktikleri' ifade edildi. 
 
Başbakan Binali Yıldırım’ın açıklamaları üzerine, Skai televizyonunun, Yunan Savunma Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberinde, konunun araştırıldığı belirtildi. Skai televizyonunun haberinde “Kaynaklar, fotoğrafların ne zaman çekildiği belli değil. Fotomontaj mı belli değil. Fotoğrafların çekildiği yer Yunan toprağı mı o da belli değil. Araştırıyoruz” dediler' ifadesi yer aldı.