"Eğitim süresini 8 yıldan 12 yıla çıkardık"

Ankara Mariott Otel’de düzenlenen 6. Büyükelçiler Konferansına katılan Babacan, ülke ekonomisi hakkında bilgi verdi.

Eğitim süresini 8 yıldan 12 yıla çıkardık
15 Ocak 2014 Çarşamba 20:15 tarihinde eklendi.

Ali Babacan, işgücü piyasasındaki katılıklara dikkat çekti ve “İşsizlikte karşımıza çıkan en büyük sorunlardan biri işgücü piyasasındaki katılıklar. Bazı reformlar yapmadığımız için istihdam puanımız olumsuz etkileniyor.” dedi.

Babacan yaptığı sunumlarda Türkiye'nin ekonomi anlamında çok kötü olmadığını ancak eğitim konusunda OCED ülkeleri arasında sonuncu olduğu ifade ederek, şöyle konuştu:

“Bu grafik, eğitim alanında OECD ülkeleri arasında sonuncu olduğumuzu gösteriyor. OECD ülkeleri arasında eğitim seviyesi en düşük ülke Türkiye. Orta-2’den terk bir çalışma nüfusumuz var. 4 artı 4 artı 4 çok gürültülü bir şekilde yasalaştırılsa da, farkı ideolojilerin tartışma konusu olsa da biz bu yasayla eğitim süresini 8 yıldan 12 yıla çıkardık.”

Kredi artış hızını kontrol altına almak için yaptıkları reformlara da değinen Ali Babacan, “Vatandaşın aşırı borçlanmasını engelledik. Konut kredisinde sorun yok. Kredi karşısında mal sahibi oluyor ama kredi çekip tatile gidiyorsa bu sorun olur.” ifadelerini kullandı.

Babacan, cari açıktaki enerjinin payına dikkat çekerken de “Özellikle Kuzey Irak’la başlattığımız süreçlerin petrol ve doğalgaza bağımlılığımızı azaltacağına inanıyorum.” dedi.


CİHAN