'Eşit işe eşit ücret' protestosu

Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı Yardımcısı Doç. Dr. Hanefi Bostan, hükümetin kamuda ‘eşit işe eşit ücret’ için çıkarttığı 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin (KHK) ücret dengesizliğine yol açtığını iddia etti.

Eşit işe eşit ücret protestosu
23 Kasım 2011 Çarşamba 15:01 tarihinde eklendi.

 

Bir gurup Kamu Sen üyesi ile birlikte Sirkeci postanesi önünde basın açıklaması yapan Bostan, “Yeni düzenleme ile öğretmenler ve akademisyenler yok sayılmıştır.” dedi.
 
Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Kamu sen) Türk Eğitim Sen üyesi yaklaşık 50 kişilik bir grup, Sirkeci postanesi önünde toplanarak 'eşit işe eşit ücret' amacıyla çıkarılan kanun hükmündeki kararnameyi protesto etti.  Bayrak açan grup, ‘Biz de memuruz bugün mağduruz’, ‘memuruz haklıyız kazanacağız’, ‘Türkiye sevdamız yaşam için kavgamız’ şeklinde slogan attı. Grup adına basın açıklaması yapan Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Hanefi Bostan, eşit işe eşit ücret için çıkartılan 666 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname'nin ücret konusunda adalet sağlamadığını belirtti.  Bostan, “Hükümet kamudaki ücret dengesizliğini ortadan kaldırmak için 666 sayılı kanun hükmündeki kararnameyi çıkarttı. Ancak hükümetin çıkarttığı  KHK ücret adaletini tam olarak sağlamamış, yeni adaletsizlikleri beraberinde getirmiştir. Aynı unvan ve aynı kadroda olanların farklı ücret almasının önüne geçilmesi için getirilen düzenlemede öğretmenler ve akademisyenler yok sayılmıştır.” diye konuştu.
 
Yeni düzenlemenin üst düzey yöneticilere yaradığını ileri süren Bostan, “Sözüm ona eşit işe eşit ücret ilkesini hayata geçirmeye çalışanlar, üst düzey yöneticilere yüksek, bazı devlet memurlarına daha düşük oranlarda ek ödeme yapmıştır. Ayrıca üst düzey kamu personelinin maaş ve tazminat sistemi değiştirilerek ücretlerinde başka artışlara da gidilmiştir. En yüksek artışlar daire başkanı ve üstü unvanlara yapılmış; bu kesimde görev yapanların ücretlendirme sistemi değiştirilerek, düşük maaş alan memurlarla yüksek maaş alanlar arasındaki fark 6 katına çıkarılmıştır.” dedi. 
 
Kanun hükmündeki kararname ile öğretmen ve akademisyenlerin görmezden gelindiğini iddia eden Bostan,  şöyle konuştu: “Kararname büyük eşitsizliklere yol açmıştır.  Bu düzenlemede, üst düzey yöneticilere yüksek, bazı devlet memurlarına da daha düşük oranlarda ek ödeme yapılırken; öğretmenlere, profesörlere, doçentlere, yardımcı doçentlere, araştırma görevlilerine, Din Hizmetleri Sınıfındaki din görevlisine, Sağlık Hizmetleri Sınıfından hekim dışı sağlık personeline, Maliye Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Bakanlığı gibi kurumlarda çalışanlara yapılan aylık ek ödeme miktarında herhangi bir değişiklik olmamıştır.”
 
24 Kasım Öğretmenler Günü’ne kara  haberle girmek istemediklerini ifade eden Bostan “Müjde bekliyoruz. Hükümet yaptığı yanlıştan geri dönsün.” çağrısında bulundu. 
 
Yapılan açıklamanın ardından Sirkeci postanesine giden Bostan ve beraberindekiler yanlarında getirdikleri dilekçeleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a gönderdi.