"Eşitlik için reform yaptık"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İlçe Müdürlüğü binasının açılışına katıldı.

Eşitlik için reform yaptık
06 Ekim 2013 Pazar 18:23 tarihinde eklendi.

Açılışta Bakan Çelik'in yanı sıra Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, AK Parti Milletvekili Zeynep Karahan Uslu, Seyit Eyüpoğlu, Mehmet Kasım Gülpınar, Siverek Belediye Başkanı Ali Murat Bucak da iştirak etti.

Çelik, burada yaptığı konuşmada, "Sosyal Güvenlik Kurumu binaları önemlidir. Neden önemlidir, 250 bin Siverekliyi, 76 milyon vatandaşımızı ilgilendiren binalardır. Doğumla başlar bu binalarla ilişkimiz, ölüme kadar sürer.

Ölümle de bitmez, sizin hak sahipleriniz varsa ölümden sonra da burayla ilişkileriniz devam eder." dedi. Kendilerinden önce Sosyal Güvenlik Kurumu'nun çok dağınık bir şekilde olduğunu, herkese adeta ayrımcı bir hizmet sunduğunu ifade eden Çelik, sözlerine şöyle devam etti: "SSK’lı başka bir hizmet, Bağkurlu başka bir hizmet alıyordu.

Emekli Sandığı başka bir hizmet alıyorlardı. Eşit değillerdi, eşitlik yoktu. Bunun için sosyal güvenlik reformu yaptık. Sosyal güvenlik reformu ile önce bu üç kurumu birleştirdik. Artık SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı demiyoruz, şimdi diyoruz ki Sosyal Güvenlik Kurumundan 76 milyon insanımız eşit bir şekilde hak alıyorlar."

Türkiye'nin istikrarına dikkat çeken Çelik, "Dünyada ne oluyor izliyorsunuz. Maaşlar ödenmiyor, maaşlar düşürülüyor: ABD’de devlet kepenkleri indirdi, maaşları ödeyemiyor. Yunanistan’da ayrı bir sorun var. Komşumuz Suriye yanıyor. Bunların ortasında olan Türkiye aziz vatanın ağız tadı yerinde." ifadelerini kullandı.

Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın daha önce gündeme getirdiği kamuda çalışan işçiler ile memurların tek çatı altında birleşip 'çalışanlar' şeklinde değiştirilmesi ile ile ilgili de konuşan Bakan Faruk Çelik, şöyle dedi: "Anayasa'da çalışanlar kavramı gelmeli.

Kamuda memur-işçi ayrımı yapılacağına, işçi sendikası-memur sendikası olacağına çalışanların tek sendikası olur. Bunun işçiler ve memurlar tarafından nasıl karşılanacağı, Parlamento'da muhalefet partilerinin olaya nasıl bakacağı önemli. Meclis olumlu bakarsa neden olmasın. Bunların yapılabilmesi için Anayasa değişikliği gerekiyor, bunu da AK Parti tek başına yapacak sayıya sahip değil."

Promosyonlarla ilgili bankalarla iki kere bir araya geldiklerini anlatan Bakan Çelik, bununla ilgili de şunları söyledi: "Bankalara emekli parası diye verdiğimiz meblağ üç gün bankada bekliyor. Bankalar üç gün bankada kalan paranın hesabının karşılığını yapıyorlar.

Bankalar, 'kazanmadığımız bir şeyi nasıl verelim, hesaplarımız açık, ne kazanıyorsak onu verelim. Kazanmadığımız şeylerle ilgili medyada bir çok spekülatif haberler çıkıyor' diyorlar. Emekliler 1 maaş ya da yarım maaş diyorlar, 10 milyon emekli var, bunu hesaplara vurduğunuz zaman bankanın karı değil kendisi de kalmayacak şekilde meblağlar çıkıyor.

Varsa emeklinin alacağı onu almasıyla ilgili mücadele ediyoruz. Bizim çabamız bu istikamette, mali tabloya bakacaksınız kazanmadığı bir şeyi istemek de doğru değil."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yerel seçimlerde 30 ildeki başkan adayları için yoğun bir çalışması olduğunu dile getiren Bakan Çelik, "Bizim böyle bir talebimiz yok. Şanlıurfa için sağlıklı kararlar verileceği inancındayım." dedi.

Bir gazetecinin teklif gelirmesi halinde belediye başkanlığını düşünüp düşünmeyeceği sorulan Bakan Çelik, "Şu an görevimizin başındayız, şimdilik düşünmüyoruz." cevabını verdi.


CİHAN