Eski BDP'li başkana hapis cezası

Malatya'da 7'si tutuklu 11 sanığın yargılandığı KCK terör örgütü davasında, aralarında BDP İl Başkanı Gaffar Bayram’ın da bulunduğu 4 sanığa 5 yıl 22 ay 15’er gün, 5 sanığa ise 6 yıl 3’er ay hapis cezası verildi. İki sanık ise beraat etti.

30 Temmuz 2013 Salı 18:47 tarihinde eklendi.

Malatya 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Gaffar Bayram, Zöhre Göçen, Ali Eren, Mehmet Toktay, Gökan İmer, Ali Piro ile tutuksuz sanıklar B.Y. ile Zeki Kılıçgedik ile sanık avukatları katıldı. Savcının mütalaasını verdiği davanın duruşmasında 'silahlı terör örgütü kurma veya yönetme', 'silahlı terör örgütüne üye olma' ve 'terör örgütü propagandası yapma' gibi suçlardan yargılanan sanıklar son savunmalarını yaptı.

Bazı sanıklar savunmalarını Kürtçe yapmak istemesi üzerine İHD Başkanı Servet Akbudak tercüman olarak görevlendirildi. Eski BDP Malatya İl Başkanı Gaffar Bayram ile Zeki Kılıçgedik, Kamber Söylemez, A.İ. Gökhan İmer’in avukatı daha önce yaptığı savunmayı tekrar ettiklerini, müvekkilleri üzerine atılı suçlamaları kabul etmeyerek tahliye talep ettiklerini belirtti.

Sanıklar, üzerlerine atılı suçlamaları reddederek, iddianamenin hayali iddialardan oluştuğunu savundu. Tutuklu sanık Mehmet Toktay, ülkedeki herkesin barış sürecinde üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini düşündüğünü söyledi. Sanıklardan Gökan İmer, annelerin gözyaşlarının dinmesini istediklerini belirterek "Yaşasın barış ve özgürlük." dedi.

BDP'Lİ ESKİ İL BAŞKANI BAYRAM'A 5 YIL 22 AY 15 GÜN CEZA

Sanıkların son sözlerini alan mahkeme heyeti araştırılması gereken başka bir hususun kalmadığına kanaat getirerek kararı açıkladı.

Sanıklar A.İ. ile B.Y.'nin beraatına karar veren mahkeme heyeti, BDP eski İl Başkanı Gaffar Bayram ile Ali Eren, Zöhre Göçen, Ali Piro hakkında terör örgütü üyeliği suçundan 5 yıl 22 ay 15’er gün hapis cezası verdi.

Tutuklu sanıklardan Gökhan İmer ile Mehmet Toktay’ın 6 yıl 3’er ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar veren mahkeme sanıkların tutuklu kaldıkları süreyi dikkate alarak cezası kesinleşinceye kadar tahliye edilmesine karar verdi.

Tutuksuz sanıklar Kamber Söylemez, Hikmet Tapancı ve Zeki Kılıçgedik hakkında da 6 yıl 3’er ay hapis cezası kararlaştırıldı. Tahliye olan sanıklar karar temyiz işlemiyle kesinleşene kadar adli kontrol uygulamasına tabi tutulacak.

Malatya'da, 22 Haziran 2012 tarihinde terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması KCK'ya yönelik düzenlenen operasyonda, o dönemde BDP İl Başkanlığı görevini yürüten Gaffar Bayram'ın da aralarında bulunduğu biri kadın 11 kişi gözaltına alınmıştı.

Şüphelilerden 10'u, çıkarıldıkları nöbetçi mahkemece tutuklanarak Malatya E Tipi Kapalı Cezaevi'ne gönderilmiş, B.Y. ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.


CİHAN