Esnaftan oturma eylemi

Sivas Belediyesi'nin, Eski Sanayi'de yapmayı planladığı Kentsel Döşüm Projesi kapsamında ruhsatsız işyerlerini mühürlemek için yaptığı çalışma esnafların tepkisine yol açtı. Esnaflar oturma eylemi yaptı.

Esnaftan oturma eylemi
19 Ağustos 2013 Pazartesi 21:10 tarihinde eklendi.

Sabah saatlerinde işyerleri önünde toplanan esnafı Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal olay yerine gelerek sakinleştirmeye çalıştı. Köksal, Belediye'nin işyerlerini mühürleyeceğini kendilerinin de hukuki yönden haklarını arayacağını söyledi.

Mahkemenin kendilerini haklı bulmaları halinde dükkânların kapalı kaldığı süre ile ilgili Belediyeye tazminat davası açacaklarını kaydeden Köksal, "Hukuka uymamamız lazım, Vali ve Emniyetle görüştüm. Bir huzursuzluk olursa biz zarar görürüz. Onun için hukuken yapabileceğimiz bir şey yok. Belediye encümen kararı almış. Mahkeme bizim aleyhimize karar verdi. Avukatımız aracılığı ile yine mahkemeye vereceğiz, ama şu an yapacağımız hiçbir şey yok." şeklinde konuştu.

Daha sonra zabıtaların mühürleme çalışması öncesi bazı esnaflar polislere tepki gösterdi. Araya sağduyulu esnafların araya girmesiyle gerginlik yatıştırıldı. Olayın yatışmasının ardından zabıtalar dükkânları tek tek mühürledi. Belediye yetkililerinin 69 dükkânı mühürleyeceği öğrenildi.

Mühürleme sırasında esnaflar yeniden toplanarak Kent Meydanına doğru yürüyüşe geçti. Meydanda toplanan esnaflar başkanın yanlarına gelmesini istedi. Oturma eylemi yapan gruptan bazıları Belediye Başkanıyla görüşmesinin ardından esnaflar olaysız bir şekilde dağıldı.

Esnaflar Eski sanayide kurdukları çadırda eyleme devam etti. Çadırda bekleyen esnaflardan Fatih Koç, Belediyenin işyerlerini mühürlemesinden dolayı çadır kurarak eylem yaptıklarını belirterek, eylemi sürdüreceklerini söyledi.

"PROJEDEN DÖNÜŞ YOK"

Dükkanlarının yıkılmasını istemeyen esnafa cevap veren Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ise Sivas’ın en prestijli projesi olarak adlandırılan ‘Turkuaz Projesi’nde geri adım atılmayacağını söyledi. Ürgüp, "Esnaflara Ramazan ayında beyan ettim. Kendilerine ‘Bayramdan sonraki ilk beş günde sizleri buradan tahliye edeceğiz, tedbirini alın, dükkânlarınızı mühürleyeceğiz” dedim. Ama hiçbiri tedbirini almadı." şeklinde konuştu.


CİHAN