"Eylül'de sürecin kaderi belli olacak"

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, Eylül ayının 8 aydır süren çözüm sürecinin kaderini belirleyeceğini söyledi.

Eylülde sürecin kaderi belli olacak
02 Eylül 2013 Pazartesi 18:39 tarihinde eklendi.

Çözüm sürecinde adım atılmamasının sürecin sonu anlamına geleceğini belirten Bayık, “Bu da 8 aydır süren çatışmasızlık sürecinin sonu anlamına gelecektir. Böyle bir durum ortaya çıkarsa çekilmek için hareket halinde olan gerillalar da yerlerinde duracaktır.” dedi.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Bayık, Azadiya Welat’ta çözüm sürecini değerlendirdi. Son olarak 8 aydan fazladır çatışmasızlığın sürdüğünü ifade eden Bayık, bunun karşılığında demokrasi güçlerinin AKP'den adım atmasını beklediğini söyledi.

Ancak hükümetin hiçbir adım atmadığını, savaş hazırlığı olan çalışmalarını hızlandırdığını ileri süren Bayık, “Bu da çatışmasızlığı boşa çıkarma tehlikesi yaratmıştır. Şimdi 1 Eylül’le birlikte AKP hükümetinin atacağı adımlar beklenmektedir.” dedi.

Eylül ayının, 8 aydan fazla süren çatışmasızlığın kaderini belirleyeceğini belirten Bayık, “Geçen aylarda Kürt Özgürlük Hareketi üzerine düşen tüm sorumlulukları yerine getirmiştir. Demokratikleşme ve Kürt sorununun demokratik çözümü için bir hükümete sunulacak tüm kolaylıkları sunmuştur. Kürt sorununun çözümü için elverişli ortam sağlanmıştır. Artık Kürt sorununun çözümü ve Türkiye'nin demokratikleşmesi konusunda hiçbir engel kalmamıştır.

Eğer Kürt sorununun çözümü için bir adım atılmıyorsa bunun tek nedeni vardır; o da AKP'nin çözüm zihniyeti ve iradesinin bulunmamasıdır. Eğer AKP hükümeti kısa sürede çözüm iradesi ortaya koymazsa Kürt tarafının tek taraflı iradesi ve adımları karşılık bulmamış olacaktır. Bu da 8 aydır süren çatışmasızlık sürecinin sonu anlamına gelecektir.

Böyle bir durum ortaya çıkarsa çekilmek için hareket halinde olan gerillalar da yerlerinde duracaktır. Çözüm için adım atılmazsa gerilladan başka bir tutum beklenemez. Gerilla bir amaç için mücadele etmişse, hiçbir adımın atılmadığı ortamda gerilla direnişçi tutumunu bırakmaz.” şeklinde konuştu.


CİHAN