Ezidi Kürtlere Uludere'de köylüler kucak açtı

IŞİD'ten kaçan 3 bin Ezidi Kürt, 9 günlük zorlu bir yolculuğun ardından Şırnak'ın Uludere İlçesi Ortasu ve Yemişli köylerine geldi.

Ezidi Kürtlere Uluderede köylüler kucak açtı
22 Ağustos 2014 Cuma 12:30 tarihinde eklendi.
Ezidiler, PKK ve YPG'lilerin kontrolüyle Türkiye'ye geçtiklerini belirterek, birçok çocuğun açlık ve susuzluktan öldüğünü söylediler. IŞİD'ten kaçışlar sürerken, aralarında kadın ve çocukların yoğunlukta olduğu yaklaşık 3 bin Ezidi Kürt, 2 gün önce Şırnak'ın Uludere İlçesi Ortasu ve Yemişli köylerine geldi. Buradaki köylüler tarafından karşılanan Ezidiler okul bahçelerine yerleştirildi. Köylerine sığınan ve bitkin düşen Ezidiler için seferber olan köylüler, kendi imkanlarıyla büyük tencerelerde yaptıkları yemekleri ve bol miktarda suyu Ezidilere ikram etti. Hakkari Belediye Başkan Vekili Nurullah Çiftçi, DBP MYK üyesi Mustafa Miraz Çallı, HDP Hakkari il Başkanı Rahmi Temel, DBP Hakkari İl Eş Başkanı Mehtap Demirel'inde aralarında bulunduğu heyet de Ezidilerin sığındığı köylere giderek, Hakkari'de toplanan yardımları teslim etti.
 
ÇOCUK VE YAŞLILAR AÇLIK VE SUSUZLUKTAN ÖLDÜ
 
Büyük bir dram yaşadıklarını belirten Ezidi Hıdır Azam, geride kalan bir çok çocuk ve yaşlının açlık ve susuzluktan öldüğünü söyledi. IŞİD'ın saldırılarıdan PKK ve YPG'lilerin kendilerini kurtardığını anlatan Azam, "Bizim bulunduğumuz Şengal'de IŞİD 2 bine yakın insanı kurşuna dizip kafasını keserek öldürdü. Biz canımızı zor kurtardık. Peşmerge bizi bırakıp kaçmasaydı bunu yaşamazdık" dedi. Şengal'de IŞİD tarafından rehin tutulan ve daha sonra bırakılan 12 yaşındaki Raif Kasım İlyas ise, gözyaşları arasında tüm ailesinin IŞİD tarafından öldürdüğünü anlattı.
 
İNSANLIK DRAMI YAŞANIYOR
 
Hakkari'den Ezidi Kürtleri Uludere İlçesi Ortasu ve Yemişli Köyleri'ne giden DBP MYK üyesi Mustafa Miraz Çallı, olayın insanlık dramı olduğunu söyledi. Çallı, "Binlerce Ezidi hala sınırda bekletilmektedir. Köylere gelen Ezidilerin kamplara geçişine izin verilmemektedir. Bir askeri uygulamayla yaşanan bu olağanüstü durum, daha da feci bir hale getirilmektedir. Çırılçıplak, ayakkabısız , aç ve susuz buraya gelen insanlara yapılan muamele düşmana bile yapılmaz. Bugün 26 Filistin'linin tedavi için İstanbul'a getirilmesiyle övünen bir devlet, buradaki Ezidi Kürtlerin daramı ve trajedisini görmüyor mu? Hükümet burada üç maymunu oynamaktadır. Şengallilere karşı uygulanan bir vahşeti duymama halidir. Oysa artık bunu hiç bir yürek kaldıramamaktadır. Biz Kürtler olarak bütün mazlum halka sahip çıkacağız. Ezidilerin toprağı Kürdistandır" dedi.