Genelkurmay'ın sloganına karşı çıktı!

Güçlü Ordu Güçlü Türkiye'yi doğru bulmuyorum..

03 Eylül 2009 Perşembe 10:05 tarihinde eklendi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Genelkurmay Başkanlığı'nın 30 Ağustos vesilesiyle hemen her yere astığı afişlerdeki "Güçlü Ordu, Güçlü Türkiye" sloganını doğru bulmadığını söyledi.


Bu sloganın tersten okunması gerektiğini belirten Günay şöyle konuştu: "Takdim ve tehir yanlış olmuş. Bütünün adı Türkiye'dir. Türkiye güçlü olursa ordu, millet, devlet, meclis, hükümet, her şey güçlü olur. Güçlü ordular, güçlü olmayan halkını, yöneticilerini, sistemlerini koruyamadı. Saddam'ın ordusu güçlüydü ama Saddam'ı koruyamadı. İran ordusu da Şah'ı koruyamadı. Çünkü demokrasi yoktu, millet zayıftı, halka saygı yoktu."


Evren'in cumhurbaşkanlığı unvanı ve lojmanı alınsın

Gündemdeki konuları değerlendiren Bakan Günay, 29'uncu yıldönümü yaklaşan 12 Eylül darbesinin mağdurlarından. Dönemin CHP'li siyasetçisi olarak yargılanan Günay, Mamak Cezaevi'nde bir süre yattı. Günay, demokrasiye saygı gereği 12 Eylül'le hesaplaşılmasından yana. "Sembolik adımlar atılsın." diyen Günay, Kenan Evren'in cumhurbaşkanlığı unvanı, makam aracı ve lojmanının geri alınmasını istedi.

Günay, demokratik açılımın önemi üzerinde de durdu. Yapılmak istenenin evrensel standartların yakalanması olduğunu, bu anlamda sessiz bir demokratik devrim yaşandığını savundu. "Biz şehitlerimizi bağrımıza basarken, yeni şehitler olmasın diye uğraşıyoruz. Bu demokratikleşme süreci büyük bir ihanete, provokasyona uğramazsa halkın istediği bir çizgidir. Hain bir saldırı tarihî tuzak olur. Bu tuzaklar olmazsa Türkiye bu süreçten başarıyla çıkacaktır." görüşünü dile getirdi.

CHP'NİN YÖNETİMİNDE HALK DÜŞMANLARI VAR

Ertuğrul Günay, sürecin başlamasıyla birlikte yaygın bir şekilde dile getirilen 'bölünme' kaygılarına ise karşı çıktı. Bölünme ve parçalanma iddialarının, korku ve kavga üzerinden siyaset yapan anlayışların jargonu olduğu kanaatini dile getirdi.

Muhalefetin yönelttiği suçlamaları daha çok Soğuk Savaş döneminden kalma eski siyasi alışkanlıklara bağlayan Bakan Günay, yakın tarihten önemli bir hatırlatma yaptı. "Türkiye'ye bu kış komünizm gelecek." sözünün mucidi Celal Bayar'ın, Adnan Menderes ile birlikte 1946 yılında İsmet Paşa'nın CHP'si tarafından 'gomunist' olmakla suçlandığını aktardı. "Düşünebiliyor musunuz, bu memlekette Mareşal Fevzi Çakmak bile komünistlikle suçlandı. Şimdi de yapılan suçlamaların ne kadar komik olduğunu tarih yazacak." dedi.

Artık korku devrinin kapandığını ve bu söylemlerin içinin boşaldığını savunan Günay, bunu muhalefetin anlamadığını belirterek, çarpıcı değerlendirmeler yaptı: "CHP'nin başında resmen halk düşmanı, halktan korkan birtakım sözcü ve yöneticiler var. Tek parti zihniyetine hapsoldular. Bu anlayış demokratikleşmeye zaman kaybettiriyor."

Bakan Günay, MHP'nin de kendisini çatışma üzerine kurgulamış, vatanseverlik kavramını kavramamış bir yönetim kuşağının elinde olduğu iddiasında. Günay'a göre, "Alparslan Türkeş, yaşıyor olsaydı, iç, dış politik süreçlere daha olumlu katkı yapardı. Son yıllardaki adımları bu doğrultudaydı." (ZAMAN)