'Gizli Belge' davasında 13 tahliye

İzmir’de 49'u muvazzaf ve 72'si tutuklu 357 sanıklı, tehdit ve şantajla askeri bilgi ve belge temin etme davasında 13 sanık tahliye edildi.

27 Eylül 2013 Cuma 20:10 tarihinde eklendi, 1.160 kez okundu.

Tutuklu sayısı 59’a düştü. Mahkeme heyeti, uyarılara rağmen duruşmanın düzenini bozduğu gerekçesiyle suç örgütü lideri olduğu iddiasıyla yargılanan Bilgin Özkaynak’ın karara kadar duruşmalara getirilmemesine de karar verdi. Duruşmayı sanatçı Müjdat Gezen de izledi.

TMK 10. Maddesi ile görevli İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde geçtiğimiz Pazartesi gününden bu yana görülmekte olan 49'u muvazzaf asker, 72'si tutuklu 357 sanığın yargılandığı kadınları kullanarak tehdit ve şantajla askeri gizli bilgi ve belge bulundurma davasına devam edildi.

Beş gündür görülen davaya, tutuklu ve tutuksuz sanıkların bazıları ve avukatları katıldı. Mahkeme Başkanı Atilla Rahman, sürekli izin almadan konuşan davanın bir numaralı sanığı işadamı Bilgin Özkaynak'ı duruşma salonundan çıkarttı.

Mahkeme heyeti, sanıkların ve avukatların ,Cumhuriyet Savcıları'nın daha önceki duruşmada istediği ve tüm sanıklar yönünden yeni suç unsurlarının tespit edildiğini, bu nedenle TCK 329/1-2. maddeleri uyarınca “Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklama” suçundan 5 ile 15 yıl arasında, TCK 336/1-2. maddeleri uyarınca “Yasaklanan bilgileri açıklama” suçundan 3 ile 15 yıl arasında olmak üzere toplam 8 ile 30 yıl arasında hapis cezasıyla cezalandırılmalarını talep ettiği yeni maddelerle ilgili ek savunmalarını aldı.

Sanıklar daha önceki verdikleri ifadelere ekleyecek yeni bir şeylerinini olmadıdığını ifade etti. Sanıkların avukatları da yeni ceza isteminin hukuka aykırı olduğunu, bunun Yargıtay iştahatları ile de sabit olduğunu, müvekillerinin 17 aydan bu yana tutuklu olduklarını belirterek tahliyelerini talep etti.

Taleplerin alınmasının ardından, TMK 10. maddesiyle görevli Cumhuriyet Savcıları Mehmet Sedat Erbaş ve Hüseyin Alabay, üç sayfadan olaşun mütalalarını okudu. Savclar, tutuklu yargılanan sanıklardan muazzaf askerler Atilla Kaya, Bülent Kul, Doğan Şahin, Hasan Kızılaslan, Hüseyin Cengiz, İbrahim Aydın ile travesti Ercan Yabuloğlu'nun tahliye edilmesini, yurt dışına çıkış yasağı bulunan ve bunun kaldırılması istenilen sanıkların ve bir kısım tutuklu sanığın başka cezaevine nakillerinin istemeleri yönündeki taleplerin reddine, sanıklardan elde edilen TSK'ya ait bilgiler içeren söz konusu bilgi-belgeler soruşturma aşamasında gerekli incelemer için Genelkurmay Başkanlığına gönderildiğini, buradan gelen üç ayrı raporda çelişki oluduğunu, bunun giderilmesi için belgelerin tekrar Genelkurmay Başkanlığı'na gönderilirek, gerek dijital gerekse fiziki bilgi-belgelerin içeriğindeki bilgilerle ilgili (askeri yazışma kurallarına uyup uymadığı, imla kurallarına uygunluğu, yazı karakteri gibi hususlara bakılmaksızın) değerlendirme yapılması, gerekçeleriyle birlikte ayrıntılı olarak bildirilmesi ile önceki raporlar arasındaki çelişkilerin gerekçeleri de açıklanarak giderilmesi için Genelkurmay Başkanlığına yazı yazılmasına, sanıklarda ele geçen dijital metaryaller üzerinde sanık ve müdafileri tarafından sahtecilik iddiası bulunması nedeniyle söz konusu ele geçen dijital metaryellerin TÜBİTAK'a gönderilerek bu konuda seçilecek üç uzman bilirkişi tarafından ayrıntılı rapor alınmasına ve diğer sanıkların tutukluluk hallerinin devamanı karar verilmesini talep etti.

Sanık avukatları ve sanıkların tahliye taleplerinin ardından mahkeme heyeti karar için duruşmaya ara verdi. Aranın ardından kararı açıklayan Mahkeme Başkanı Atilla Rahman, muvazzaflar askeri savcı Mustafa Ufuk Kök, Nihat Demirhan, İhsan Kürşat Toksoy, Hakan Gürdal, Burhan Kahraman, Atilla Kaya, Bülent Kul, Doğan Şahin, Hasan Kızılaslan, Hüseyin Cengiz, İbrahim Aydın ile siviller Meryem Erturan ve travesti Ercan Yabuloğlu'nu tahliye etti. Duruşmanın düzenini bozduğu gerekçesiyle mahkeme heyeti, suç örgütü olduğu iddiasıyla yargılanan Bilgin Özkaynak’ı karara kadar duruşmalardan men etti.

Dava kapsamında tutuklu sayısı 59’a indi. Duruşma Kasım ayına ertelendi.


CİHAN