Go kart pistlerinde ruhsat var,denetim yok

Tuğba Erdoğan'ın bindiği go- kart ile pistte tur atarken başı koparak hayatını kaybetmesinin ardından Sakarya Valiliği, il genelindeki benzen eğlence yerlerinin çalışma şartlarının gözden geçirilmesi için belediyelere yazı gönderdi

Go kart pistlerinde ruhsat var,denetim yok
09 Şubat 2013 Cumartesi 16:49 tarihinde eklendi, 2.046 kez okundu.

 

Go- kart pistine ruhsat veren Adapazarı Belediyesi'nin de denetleme ile ilgili sorumluluğu olmadığı belirtildi. 
 
Üniversite öğrencisi Tuğba Erdoğan'ın yaşamını yitirdiği Adapazarı çevre yolunda bulunan alışveriş merkezi bahçesindeki go- kart pisti için, işletmeci Yunus Malkaç geçen yıl Haziran ayında Adapazarı Belediyesi'ne başvurdu. Malkaç, belediyeden, alışveriş merkezinin verdiği imtiyaz sözleşmesi ile 'go- kart işletmeciliği' yapacağına dair 'eğlence tesisi' statüsünde işyeri açma ruhsatı aldığı.
 
Adapazarı Belediyesi yetkilileri lunapark işletmecilerine verilen ruhsatların 'turizm ve pist eğlence ruhsatı' ile ilgili yönetmeliğe göre verildiğini belirttiler. Belediye yetkilileri bu tür yerlerin denetiminin kendilerinin görev alanına girmediğini söyleyerek, "Biz sadece işyerini ruhsatlandırma konusunda sorumluyuz. Böyle işyeri açmak isteyenler yönetmelikte belirtilen mevzuata uygunsa ruhsatı veririz. Ruhsatı aldıktan sonra işyerinin çalışma şartları, güvenlik konuları bizim belediyenin görevleri arasında değildir" dediler.
 
DENETİM YETKİSİ KİMDE?
 
Belediye yetkilileri go- kart veya lunapark gibi eğlence ruhsatı verilen işletmelerle ilgili denetimin hangi kuruluş tarafından yapılacağına dair yasal bosluk olduğunu da belirterek, "Biz bu gibi eğlence yerlerindeki ruhsat açısından kontrol ederiz. Bu tür yerlerle araçların güvenliği gibi konularda denetleme yapmak belediyelerin sorumluluğunda değildir" diye konuştular.
 
VALİLİKTEN YAZI
 
Bu arada Adapazarı'nda yaşanan olay sonrasında da Sakarya Valiliği benzer yerlerdeki işletme şartlarının gözden geçirilmesi için belediyelere yazı gönderdi. Vali Mustafa Büyük imzasıyla gönderilen yazıda go- kart veya lunapark gibi eğlence yerlerini çalışma şartları işletmelerin uygunluğunun incelenmesi istendi.
 
Vali Mustafa Büyük, "Yaşanan olay üzücü. Valilik olarak belediyelerin bu konuda çalışmalar yapması, benzer işletmelerdeki şartların gözden geçirilmesini istedik. En azından bu vahim olayda bir ders alınması gerekiyor. İşletme ruhsatlarını belediyeler verdiğinden dolayı belediyelerin de böyle yerlerin çalışma şartlarını kontrol etmelerini istedik" dedi.
 
Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu da (TOSFED), üniversite öğrencisi Tuğba Erdoğan'ın hayatını kaybettiği go-kart pistinin işletmecisinin uygunluk belgesi almak için kendilerine başvurmadığını açıkladı.

DHA