Gökova Körfezi'ndeki hayalet ağ avı

Muğla'daki Gökova Körfezi'nde, "Deniz ve Kıyı Koruma Alanlarını Güçlendirme" projesi kapsamında başlatılan temizlik çalışmalarında, 500 metre ağ ve parakete misinası su altından çıkarıldı.

Gökova Körfezindeki hayalet ağ avı
06 Temmuz 2013 Cumartesi 11:19 tarihinde eklendi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve UNDP tarafından yürütülmekte olan "Hayalet Ağ Avcıları" projesi kapsamındaki çalışmalarda, ağ ve misinalar su altından çıkarılmaya başladı. Gökova Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi'nde yürütülen saha çalışmalarında, ilk olarak hayalet ağların yerleri belirlendi. Haziran 2013 tarihinden itibaren yedi kişilik dalgıç ekibiyle 10 dalış yapıldı. Çalışmaların her aşamasının fotoğraf ve görüntüleri çekildi. Çalışma süresince 20-40 metre arasındaki derinliklerden, yaklaşık 500 metre ağ ve parakete misinası çıkarıldı. Bunların proje sonunda sergilenmek üzere muhafaza edildiği, hayalet ağların temizlenmesine gelecek aylarda da devam edileceği belirtildi.

HAYALET AĞ

Hayalet ağ, kazayla veya bilerek deniz dibinde bırakılan av araçlarını tanımlamak için kullanılıyor. Hayalet ağlar, denizel ekosistemler üzerinde aşırı avcılığın verdiği zararın yanında azımsanmayacak bir baskıya sahip bulunuyor. Birçok bilimsel çalışma, deniz dibinde bırakılan av araçlarının çoğunun, doğada çözünmeyerek pasif olarak avlanmaya devam ettiğini gösteriyor. Bu durum, kullanılan av aracının malzemesine, bulunduğu derinliğe, dibin coğrafi yapısına ve hidrodinamik etkenlere göre 2 ile 8 yıl boyunca devam ediyor. CİHAN


CİHAN