Gül'den Jack Straw'a Cumhuriyet Nişanı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski Birleşik Krallık içişleri, dışişleri, adalet eski bakanı ve milletvekili Jack Straw'a Cumhuriyet Nişanı sundu.

Gülden Jack Strawa Cumhuriyet Nişanı
12 Ekim 2012 Cuma 17:39 tarihinde eklendi.

 

Tarabya Köşkü'ndeki tören, iki ülkenin milli marşları ve Jack Straw'a Cumhuriyet Nişanı verilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararının okunmasıyla başladı. 
     
Cumhurbaşkanı Gül konuşmasında, devlet başkanları haricinde zevata verilen Türkiye'nin en büyük nişanı olan Cumhuriyet Nişanı'nı, Straw'a sunmaktan onur duyduğunu ifade etti. 
     
''Jack Straw, bizim kuşağımız içinde 'devlet adamı' vasfını haiz ender siyasetçilerden biridir'' diyen Gül, Straw'ın 1974'te başlayan ve halen kesintisiz olarak sürdürdüğü siyasi hayatını gerek muhalefette gerekse iktidarda, kamu hayatının her alanında, ülkesine ve insanlığa hizmete adadığını, içişleri ve güvenlikten dış politikaya, adaletten sosyal meselelere kadar pek çok konuda Birleşik Krallık'ta ve uluslararası arenada liderlik sağladığını anlattı. 
     
Gül, Straw'ın uzun siyasi kariyeri boyunca Türkiye'nin ve Türk insanının dostu olduğunu belirterek, şöyle devam etti: 
     
''Dışişleri Bakanı olduğum dönemde yakın mesai içinde bulunduğum Jack'in , bu dostluğunu her vesileyle ispatladığının en yakın şahidiyim. Bu meyanda, Irak krizi, Afganistan meselesi, Annan Planı temelinde Kıbrıs müzakereleri ve Türkiye'nin AB üyelik müzakereleri sürecinin başlatılması gibi yakın diplomasi tarihimizin önemli kilometre taşlarında Jack'in aktif çaba ve katkılarını hatırlatmam herhalde yeterli olacaktır. 
     
Kendisi, 500 yıllık Türk-İngiliz dostluğu ve müttefikliğinin kıymet ve kadrini bilen, Türkiye'nin ve Kıbrıs Türkleri'nin davalarına daima destek veren bir siyasetçi ve diplomattır. Bu kapsamda, Kıbrıs Türkleri'ne yapılan haksızlıkları İngiliz ve dünya kamuoyunun kararlılıkla dikkatine getirmesini büyük bir şükranla karşıladığımızı bir kez daha ifade etmek isterim. Birçok dostlarımız bu konuyu, baş başa konuşurken paylaşırlar, hak verirler ama dünya kamuoyu önünde ise ses çıkartmazlar. Jack, o cesareti gösteren ve dünya kamuoyunda da gerçekleri söyleme büyüklüğünü ve onurunu gösteren bir dostumuzdur.'' 
     
Siyasi kariyeri boyunca çok kültürlülüğe değer veren Straw'un, İslam alemine ve Müslüman topluluklarına samimiyetle ve dostça yaklaşan bir siyasetçi olduğunu dile getiren Gül, ''Jack, ırkçılık, Antisemitizm ve islamofobiyle mücadele bakımından Avrupa'da en çok ihtiyaç duyulan ortak vicdana sahip bir demokrattır. Ayrıca, demokrasi, hak ve adaletin tüm dünyada kök salması için mücadele eden bir politikacıdır'' dedi. 
     
Gül, Tatlı Dil Forumu'na eş başkanlık yapmak suretiyle, Türk-İngiliz dostluğuna yeni bir kurumsal çerçeve kazandırmış bir sivil toplum lideri olan Straw'un, Yaşar Yakış ile birlikte eş başkanlıklarında, bu yıl ikinci faaliyetini düzenleyecek Tatlı Dil Forumu'nun ülkeler arasındaki kadim dostluğu pekiştirdiğini belirtti. 
   
Forumun, ülkeler arasındaki dostluğu toplumların değişik katmanlarına yayarak, geleceğe güvenle ve daha güçlü taşıyacak bir mekanizma olduğunu ifade eden Gül, ''İşte bu, kıymetli vasıfları ve çalışmaları nedeniyle değerli dostum Jack'e Cumhuriyet Nişanı'nı takdim etmekten şeref duyuyor, bu nişanın ülkelerimiz ve halklarımız arasındaki kadim dostluğun güçlü bir simgesini teşkil etmesini temenni ediyorum'' dedi. 
     
Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasının ardından Straw'a Cumhuriyet Nişanı'nı tevcih etti. 
     
-''Parlamentoda, Türkiye ile olan ilişkileri geliştirmek konusunda ortak bir anlayışı var''- 
          
Eski Birleşik Krallık içişleri, dışişleri, adalet eski bakanı ve milletvekili Jack Straw da nişanı almaktan dolayı onur duyduğunu ifade ederek, Abdullah Gül'e, ''Abdullah o kadar çok övgü dolu sözler sarf ettiniz ki benim hakkımda, herhalde bir başkasından bahsediyorsunuz diye düşünmeye başlamıştım. Ayrıca (eşi) Alice'in yüzünde de bir şaşkın ifade gözlemledim'' dedi. 
     
Straw, kendisi için büyük onur olan bu nişanı, İngiltere halkının Türkiye'ye gösterdiği saygı ve dostluğun bir sembolü olarak gördüğünü dile getirdi. 
     
Şu anda muhalefette olduğu için İngiliz hükümeti adına konuşma iddiası içinde bulunmadığını belirten Straw, Türk-İngiliz ilişkileri açısından bakıldığında bütün parlamento, hükümet adına söylenecek şeyler olduğunu kaydederek, ''İngiltere'de meclis ve parlamento içerisinde hangi parti olursa olsun, her iki partinin de, Türkiye ile olan ilişkileri geliştirmek ve derinleştirmek konusunda ortak bir anlayışı ve yaklaşımı var. Bunun sebebi, bu ülkenin halkına, bu ülkeye duyduğumuz hayranlık ve saygıdır ve son yıllarda ülkenin kaydettiği ilerlemeye duyduğumuz saygıdır'' diye konuştu. 
     
Straw, özellikle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Hayrünisa Gül'e, kendisine ve eşi Alice'e gösterdiği yakın kişisel dostluktan dolayı teşekkür etti ve bunun kendileri için memnuniyet verici olduğunu ifade etti. 
     
Tören öncesinde yazdığı anı kitabı "Last Man Standing: Memoirs of a Political Survivor" adlı kitabının bir kopyasını Gül'e sunduğunu ve kitabının, Türkiye ile Avrupa arasındaki ilişkileri konu alan ''Hasta Adam Yeniden Şahlandı'' adlı bölümünü gösterdiğini anlatan Straw, kitabına fotoğraf seçerken en çok hoşuna gidenin, Gül ile birlikte Yunanistan'ın Meis Adası'nda Mart 2003'te bir sabah kahvaltısında çektirdikleri fotoğraf olduğunu söyledi. Straw, ''Güzel bir fotoğraftı. Fotoğrafta güzel gülüşünüz yüzünüzdeydi ve birlikte güzel bir anı paylaşıyorduk'' dedi. 
     
Jack Straw'a İngiltere ve Türkiye arasında dostça ilişkilerin geliştirilmesine ve milletlerin birbirlerine yakınlaşmasını sağlaması dolayısıyla Cumhuriyet Nişanı verilmesi, Dışişleri Bakanlığı'nın 5 Temmuz 2012 tarihli yazısı üzerine, 2933 sayılı Madalya ve Nişanlar Kanunu'nun 3. maddesine göre Bakanlar Kurulu'nca 24 Temmuz 2012 tarihinde kararlaştırıldı.