Gülen'in iadesi hakkında ABD'den flaş açıklama

ABD'li yetkililer, Türkiye'nin Fethullah Gülen için resmen iade talebinde bulunduğunu fakat talebin darbe girişimine bağlı nedenlere dayanmadığını açıkladı.

Gülenin iadesi hakkında ABDden flaş açıklama
24 Ağustos 2016 Çarşamba 09:18 tarihinde eklendi.
ABD'li yetkililer, Türkiye'nin Fethullah Gülen için resmen iade talebinde bulunduğunu fakat talebin darbe girişimine bağlı nedenlere dayanmadığını açıkladı.
 
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, bugün Milliyet Gazetesi'nde yayımlanan yazısında, "Gülen için darbe girişimi öncesi dönemdeki faaliyetlerine ilişkin iddiaları içeren iade talepleri almış bulunuyoruz; ancak Türkiye’den darbe girişimine ilişkin bir iade talebi ya da herhangi bir kanıt elimize ulaşmış değil. Bununla beraber, hukuk uzmanlarımız, iadeye ilişkin hukuki standartların yerine getirilip getirilemeyeceğini tespit etmek için Türk mevkidaşlarıyla özenli bir çalışma yürütülmesi amacına son derece bağlıdırlar" dedi ve şu konuların altını çizdi:
 
"Türk halkının uzun yıllardır bir dostu olarak, bazı çevrelerin, ABD’nin darbe girişimini desteklediği ya da konuya ilişkin önceden bilgiye sahip olduğu yönündeki spekülasyonlarından üzüntü duyuyorum. Bunlar, tamamen gerçek dışı olmalarının yanında, ittifakımızı zayıflatma amacıyla tasarlandıkları için tehlikeli ve sorumsuzca iddialardır. Başkan Obama’nın ve benim, Fethullah Gülen’in Türkiye’ye hemen iade edilmesi yönünde basit bir hüküm verebileceğimizi ileri süren sesler de aynı ölçüde zarar vericidir. Yürütme ve yargı organlarının birbirinden ayrı ve bağımsız rollere sahip olduğu ABD’deki yönetim sistemi çerçevesinde, bu açıkça mümkün değildir. Aslında, bu yönde herhangi bir girişimde bulunmak yasalara aykırı olacaktır."
 
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner da dün yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin Gülen'in iadesini istediğini artık doğrulayabiliriz" dedi.
 
Toner, gazetecilere yaptığı açıklamada Türkiye'nin iade talebinin 15 Temmuz'daki darbe girişimine bağlı olmadığını, ancak Gülen'in iadesinin istendiği başka konuları içerdiğini söyledi. ABD'li yetkililer daha önceki açıklamalarında Türkiye tarafından iletilen belgeleri incelediklerini ve bunun bir iade talebi oluşturup oluşturmadığını değerlendirdiklerini söylemişti.

DHA