Gümüşhaneliler Feshane'de buluştu

4. Gümüşhane Günleri AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu ve Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan'ın katılımıyla açıldı.

Gümüşhaneliler Feshanede buluştu
29 Mart 2013 Cuma 23:05 tarihinde eklendi, 2.500 kez okundu.

 

4. Geleneksel Gümüşhane Günleri Feshane'de başladı. Gümüşhane Valiliği ve Gümüşhane Dernekler Federasyonu ( GÜDEF ) tarafından organize edilen etkinliğin açılışına Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, eski Diyanet İşleri Başkanı Lütfi Doğan ile eski Gümüşhane milletvekili Prof. Dr. Yahya Doğan, Gümüşhane Valisi Yusuf Mayda, Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu ile vatandaşlar katıldı. 
 
"GÜMÜŞHANE'DE GÖK BİLE BAŞKA, DAHA PARLAK " 
 
Açılışta bir konuşma yapan Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan " Değerli hemşerilerim, güzel memleketimin yiğit insanları. Sizleri görmekten son derece memnun ve mutlu oldum. Şu aranızda bulunduğum 10 dakika içinde ötüşlerinde adın, kokuşlarında tadın var derler ya, bu salonun kokuşunda hep memleketimin tadı hep memleketimin insanlarını gördüm " dedi. Doğup büyüdüğü yerlere ayrı bir sevgisi olduğunu söyleyen Doğan, " Ben Kelkit'te 16 - 17 sene yaşadım. İstanbul'da 58 senedir yaşıyorum.

Rüyalarımda hep Kelkit'i Gümüşhane'yi görüyorum. Böyle bir sevgi var içimde doğuştan. Onların içinde olduğum zaman da kendimi son derece sevinçli keyifli ve mutlu hissediyorum. Gümüşhane'de gök bile başka, daha parlak. Yıldızlar daha güzel insanları daha yiğit, daha sevimli, daha candan. Gümüşhane'yi anlatırım, saatler sürer " dedi. Doğan Gümüşhane tutkusunu bir dörtlükle de süsledi; " Dut dibine yaslanırlar. Çise boyu ıslanırlar, elma ile beslenirler Gümüşhane güzelleri " 
 
" GÜMÜŞHANE O KARDEŞLERİMİZİN EN DEĞERLİLERİNDENDİR "
 
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise, " İstanbul, burada güneşin ve ayın ezelden kardeş olduğu gibi bütün şehirlerle kardeştir. Gümüşhane o kardeşlerimizin en değerlilerindendir. Gümüşhanemizde bugün hayatlarını keyifle sürdüren insanlarımızın bereketi daha da artsın.

Gümüşhanemizdekilerden daha fazla insan İstanbul ve farklı şehirlerimizde yaşıyor. Neticede her şehrin İstanbul ile bir gönül bağı var, bir hemşerilik bağı var. Feshane'de birlikte oluyoruz ve şehirlerimiz İstanbul'da diğer şehirlerle buluşuyor. Birliğimizi ve beraberliğimizi burada bir kez daha yaşıyoruz " dedi. Konuşmaların ardından kurdela kesilerek açılış yapıldı.
 
PESTİL, KÖME, KARADUT ŞURUBU
 
Gümüşhane günleri için Gümüşhane'den özel olarak pestil ve köme getiren Oktay Özdamar, " Şimdi çocuklarımıza çikolata yedirmek yerine tamamen doğal pestil köme pestilla talısı bunları tattırırsak, çok daha iyi olur. Daha sağlıklı nesiller yetişir " dedi. Karadut şurubu ve karadut özünü öneren Gülseren Erdil ise, " Kan yapıcı bir özelliği vardır. Aynı zamanda ağızdkai yaraları temizlemekle kalmıyor. 40 günlük bebeğinize yedirebiliyorsunuz.

Mayhoş bir tadı vardır. Bunu lösemi hastalarımız alır. Yaşlanmayı engeller, vücuda direnç verir, yorgunluğu giderir. Bildiğiniz bir ilaçtır " dedi. Karadut şurubundan bahseden Erdil, " Şurubu ise, 12 saat kaynatıldığı için, bir sene de ömrü oluyorç. Gargara yaparak içtiğiğmiz taktirde antiseptik özelliği olduğu için kan yapıyor. Kola içene kadar meyve suyu içene kadar doğal, organik bebek genç yaşlı çocuk herkesin içebileceği çok faydalı bir içecek " dedi. 
 
15 GÜN DAYANAN KÜRTÜN EKMEĞİ, CİLDE İYİ GELEN KUŞBURNU ÇAYI 
 
Gümüşhane'nin yöresel lezzetlerinden bir diğeri ise, kürtün ekmeği. Kürtün ekmeğinin en önemli özelliğinin saf buğdağ unundan yapılması olduğunu söyleyen Özcan Karbuz, " Herhangi bir katkı maddesi yoktur. Yaylalarımızıdan gelen sudan yapılır " dedi. Kürtün ekmeğinin 15 gün dayandığını ve gönül rahatlığıyla yenilebileceğini söyleyen Karbuz, " Odun ateşinde pişer. Lezzetli Kürtün'ümüze özel bir ürünümüz " dedi.

Gümüşhane'nin yöresel lezzetti ise kuşburnu.. Hem marmelatı hem de çayı yapılan bu bitkinin faydalarını anlatan Selami Yayla, " Kuşburnu özelikle cilde çok iyi gelir. C vitamini içerir. Marmelatı yapılır. Öksürük için iyi gelir. Mide için iyi gelir " diye konuştu. 
 
KELKİT'İN ZİLLİ KİLİMİ 
 
Feshane'deki Gümüşhane Günlerinde sadece yiyecek ya da içecekler yok. El emeği göz nuru Kelkit'in zilli kilimi de ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Kelkit Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mihrali Can ise, Kelkt'in zilli kilimi ile ilgili bilgi verdi. Can, Kelkit ilçemize özgü olan kilim köylerimizde üretilen saf koyun yününden bayanlarımız tarafından eğrilmekte ve yine ilçemizdeki atölyelerimizde genç kızlarımıza ve bayanlarımız tarafından tezgahlarda dokunmaktadır.

Kilimlerimiz saf koyun yününden olup hakiki kök boyasından üretilmektedir " dedi. Can, kilimin fiyatlarından da bahsederek " Fiyatları uygun. Metrekaresi 150 liradan satılmaktadır. Hepsi el emeğiyle yapılmaktadır. Günde en iyi dokumayı yapan bir kursiyer 10 santimetre dokuma yapmaktadır " diye konuştu. 
 
VATANDAŞLAR BOL BOL ALIŞVERİŞ YAPTI 
 
Kurulan standları ziyaret eden vatandaşlar bol bol alışveriş yaptı. Gümüşhane'nin yöresel lezzetleri olan kuşburnu, köme, pestil, Kürtün ekmeğinin bulunduğu standları ziyaret eden vatandaşlar etkinliği çok beğendiklerini belirtti. Yöresel lezzetlerin her zaman katkısız ve doğal olduğunu söyleyen ziyaretçiler hem alışveriş yaptı hem de yöresel lezzetleri tatma imkanı buldu. Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Gümüşhane Günleri üç gün sürecek.

DHA