Günay'dan HSYK yorumu

İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay, muhalefetin ve kendilerinin bir süreden bu yana anlatmaya çalıştıklarını, Avrupa Birliği'nin (AB) anlatmada biraz daha başarılı olduğunu söyledi. HSYK teklifinin tümünün geri çekilmesi gerektiğini vurguladı.

Günaydan HSYK yorumu
24 Ocak 2014 Cuma 14:50 tarihinde eklendi.

Meclis'te bir basın toplantısı düzenleyen Bağımsız İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay, sözlerine uğradıkları suikast sonucu hayatını kaybeden Uğur Mumcu ile Gaffar Okan'ı anarak başladı. Dün Meclis Genel Kurulu'nda yaşanan olayı şiddetle kınadığını belirten Günay, zamanında yaptırımlar olsaydı bugünlere gelinmeyeceğini dile getirdi ve Meclis Başkanı'na sitemlerini iletti.

HSYK teklifinin Anayasa'ya aykırı olduğunu vurgulayan Günay, teklifin tümüyle geri çekilmesi gerektiğini ifade etti. Günay, "Bu iktidarı anayasayı çiğneme, hukuk devleti ve kuvvetler ayrığını çiğneme noktasına taşıyacak vahim bir durumdur." dedi. Adana'daki TIR'larla ilgili ise Günay, "Asayiş ve adliye birimleri böyle bir ihbar aldıklarında inceleme yapmazlarsa, görev suçu işlemekle karşı karşıya kalmış olurlar. MİT Yasası'nın 4. maddesinde MİT'in görevleri anlatılmıştır. MİT'in görevlerinin istihbaratla sınırlı olduğu açıklıkla ifade edilmiştir. MİT'e kendi görevi dışında başka bir görev verilmişse, bu ayrıca ileride cezai sorumluluğu kaçınılmaz ağır bir suçtur." diye konuştu.

Başbakan'ın hukuk alanında danışmanlığa ihtiyacı olduğunu dile getiren Günay, hukukun çiğnenmemesi gerektiğini vurguladı. HSYK teklifinin dondurulması ile ilgili Başbakan'ın açıklamalarının sorulması üzerine Günay, "Yasa teklifinin tümüyle geri çekilmesinin daha doğru olacağını düşünüyorum. HSYK'nın bugünkü yapısından şikayetiniz olabilir ama onun uygun bir konjonktürde haklılık zemininde ve bugünkü güncel tartışmalara gölge düşüremeyecek bir şekilde yapılması en doğrudur... Dünden bu yana aldığımız haberler, öyle sanıyorum ki muhalefetin ve bizlerin bir süreden bu yana anlatmaya çalıştıklarımızı galiba Avrupa Birliği (AB) anlatmakta biraz daha başarılı olmuş." dedi.

Ortamın bir şakayı kaldırmadığına dikkat çeken Günay, "Şakayı kaldırmış olsaydı dış mihraklardan kimin etkilendiği daha çok belli oluyor demek isterdim, ama ortam şakayı kaldırmıyor." diye konuştu.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hakkında hazırlanan fezleke ile ilgili ise Günay, tavsiyesinin bundan etkilenenler için yapılabileceğini belirterek "Bazı arkadaşlarımıza bu saatten sonra 'ne yerlerse yesinler' demek belki en gerçekçi yoldur. Bazı dostça uyarılardan arkadaşlar ne yazık ki çok etkilenmiyorlar."

Günay, "İlk kez Cumhuriyet tarihinde 4 bakan hakkında fezleke hazırlanan bir dönem yaşıyorum. Fezlekeler Meclis'e intikal ettirilmiyor. Usulün çiğnenmesidir." dedi. Günay, Bakan Bozdağ'ın İstanbul Emniyet Müdürü'ne yeni atanmasından dolayı yaptığı ziyareti hatırlattı.

Meclis'te yaşanan kavga ile ilgili olarak Günay, "Ben bir yaptırım uygulandığını hatırlamıyorum. Eğer yaptırım olsaydı bugün daha farklı bir noktaya gelmiş olurduk. Hala özür dilemiyorsa, arkadaşlar onların kişilikleriyle ilgilidir. Daha kurumsal bir özür dilenmeye ihtiyaç olduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Büyük Birlik Partisi'nin istifa eden milletvekilleriyle görüştüğü yönündeki bir soruya ise Günay, bilgisinin olmadığını söyledi.

AK Parti'den yeni istifaların olup olmayacağı yönündeki bir soruya ise Günay, "Elbette bizim kaygılarımıza benzer kaygılar duyan, soruşturmanın önünün kesilmesini değil şeffaflıkla sürdürülmesini isteyen arkadaşlarımız vardır. Hangi eşikte duygularını dışarıya vuracaklar, ne kadar süre bu baskı ortamına katlanacaklar tamamen kendi vicdanlarına kalmıştır." karşılığını verdi.
 


CİHAN